Seful MADR, Petre Daea, a declarat, în cadrul sedintei Comisiei de Pescuit a Parlamentului European, principalele probleme cu care se confrunta tara noastra, precum si principalele obiective pe care România le doreste indeplinite, in perioada imediat urmatoare, în privinta domeniului pescuitului.
“Îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu comisarul. A văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți… nu se mai feresc de oameni. De pescari, nici atât“, a spus acesta.
De asemenea, nu a uitat sa mentioneze si consecintele iesirii Marii Britanii din UE. “Uniunea Europeană este mai săracă față… fără Anglia. Este mai săracă față de Marea Britanie. Un om care înțelege furtuna Brexitului, dar înțelege și furtuna pescarului, în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească“, a mai declarat conducatorul ministerului.
Daea a mentionat si faptul ca fermierii piscicoli şi pescarii vor sa primeasca rezolvari viabile de la CE cu privire la aceste probleme. Una dintre propunerile anterioare ale comisiei a fost oarecum respinsa de ministrul nostru, respectiv de a distruge cuiburile cormoranilor, deoarece acestea se află la 40 de metri de sol.
“Arborii sunt atât de înalţi, cine se urcă să distrugă cuibul de cormoran, că doar nu pune ouăle pe stradă, că dacă le-ar pune le-am aduna”, a zis ministrul Agriculturii.
Declaraţiile ministrului sunt susţinute de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Fermierilor Piscicoli (ANFP), Cătălin Platon, care a declarat si ca ar trebui gasit un sistem de compensaţie pentru fermierii piscicoli din România care au fost pagubiti din cauza cormoranilor, lucru care deja se intampla in alte ţări europene, alaturi de intocmirea unui plan de management al populaţiei de cormorani.
Comisiea Europeana a decis in urma cu cativa ani sa introduca aceasta specie pe lista animalelor protejate, deoarece populatia ei a crescut enorm din anii ’70. Numai in Romania, in total, sunt în jur de 140.000 (Delta, Dunare si in ferme piscicole, de asemeni).