Istoria berii în EVUL MEDIU

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

In urma cu mai multe secole, in anul 1098, un grup de preoti francezi au luat decizia de infiinta prima berarie din istorie, numai ca atunci, ei nu aveau sa stie ca aveau sa influenteze decisiv modalitatea de realizare a berii moderne. Preotii benedictini (asa se numeau preotii/persoanele care urmau doctrina sfantului Benedict), acestia fiind un ordin care aveau la baza umilinta, saracia, tacerea si obedienta. Cu toate acestea, ei trebuiau sa munceasca pentru a trai, fizic, ca unii preoti de azi care au si eu un “business” mic acolo.

Este adevarat ca date certe cu privire la aparitia exacta, in timp, a berii manastiresti, nu avem. Preotii erau in perioada Evului Mediu cei mai luminati oameni, deoarece ei erau cam singurii care au aveau acces la cartile care despre medicina, mai tot ce se stia despre acest domeniu era inscris in tratate. Tot ei erau cei care constatasera ca apa, indiferent de sursa ei, avea sanse mari sa fie contaminata. De aceea, daca doreai sa bei apa, mai intai trebuia sa o fierbi, de mai multe ori, ceea nu era usor.

Mai mult, manastirile occidentale erau, de asemeni, cele mai interesate sa aduca cat mai multi pelerini din toata lumea si, odata cu ei, banii lor. Apa nu oferea aproape nicio satisfactie, insa berea… Sa nu uitam ca berea nu le era interzisa calugarilor, ci doar nu trebuiau sa exagereze cu ea, intocmai ceea ce un medic v-ar spune si voua astazi.

N-as vrea acuma sa va dau exemple din seriale, dar daca urmariti Urzeala Tronurilor de pe HBO stiti prea bine ca totate personajele de acolo beau bere, oricand! Asa era si in Evul Mediu sa stiti, berea era una dintre cele mai consumate bauturi, deoarece era accesibila oricarui comerciant si profitabila. Cele mai bune bauturi erau considerate a fi facute de manastiri, deoarece acestea aveau mult teren, crame intregi, bani, finantare si, in plus, acolo productia putea fi pastrata pentru secole de-a randule fara sa se strice. Cu cramele stam mai greu, deoarece nu orice teren si nici orice teren fertil nu este bun pentru cultivarea vinului, insa berea…cu berea stam diferit! Cerealele erau elementul principal in fabricatie, iar ele puteau fi luate cu usurinta de oriunde de pe continent. Strugurii sunt perisabili, insa cerealele rezista mult mai mult, iar produsul in sine poate fi facut cu mult mai multa usurinta, direct la comanda, oricand si oriunde.

In secolul al X lea deja erau 500 de berarii manastiresti, ganditi-va! Motivul pentru care berea a ajuns sa fie atat de apreciata astazi si si-a pastrat popularitatea se datoreaza dorintei calugarilor de a ridica calitatea produselor. In tratate apar, deci, si tehnologii de fermentatie usoara, specificandu-se ca berea se realiza prin aceasta modalitate in sec al XI-lea in Munchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: