Nici parizerul nu mai e ce-a fost! Specialiștii arată cât de dăunătoare sunt aceste produse!

Un nou studiu referitor la calitatea parizerului in cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare “Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră” arata lucruri incredibile despre continutul salamurilor si altor mezeluri! APC incearca sa alerteze populatia cu privire la alimentele bogate în sare, zahăr, grăsimi și aditivi alimentari, care pot influenta negativ sanatatea consumatorilor si sa-i convinga sa renunte/evite/sa consume mai putin aceste produse periculoase.

Asociația Pro Consumatori (APC) a cumparat din marile structuri comerciale (hipermarketuri, supermarketuri) 52 tipuri de parizer, pentru a le dovedi consumatorilor ce contin ele in realitate.

Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de către: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoştinţa Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

Parizerul este un produs din familia mare a salamurilor, parte a grupului de mezeluri, din conceptul general de carne (relatie parte-intreg).

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Specialistii recomanda sa faceti parizarul, cel putin acest produs, acasa la dvs, deoarece este cel mai sanatos in acest fel.

Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug.”

La fabricarea sortimentelor de parizer analizate s-au folosit următoarele ingrediente: emulsie din piele de pasăre, emulsie de şorici, carne de pui, carne de pui şi de curcan separată mecanic, carne de pui dezosată mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui, carne de porc, pulpă de porc, carne de vită, slănină, șoric de porc, colagen, cașcaval, apă, făină de grâu, fibre de soia, fulgi dezhidrataţi de ardei, fibre de mazăre, fibre vegetale din soia şi sfeclă de zahăr, izolat de soia, amidon cartofi, proteină animală din porc, proteină vegetală din soia, proteină vegetală hidrolizată, amidon, proteină din lapte, lapte praf, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, maltodextrină, proteină din soia, sare neiodată, sare cu nitriți, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei roşu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.

Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 3 aditivi alimentari până la 19 aditivi alimentari.

  • La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect;
  • La 79% din produsele analizate s-au folosit difosfaţi;
  • 73% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă;
  • La 73% dintre produsele analizate, gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodium;
  • La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasăre separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui și curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic și carne de curcan separată mecanic);
  • La 38% dintre acestea nu se precizează cantitatea de carne de pasăre separată mecanic folosită la realizarea acelor sortimente;
  • La 50% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroşare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale;
  • La 37% din produsele analizate s-a folosit eritorbat de sodiu;
  • La 33% din produsele analizate s-au folosit trifosfaţi;
  • La 27% din produsele analizate s-a folosit acetat de sodium;
  • La 25% din produsele analizate s-a folosit ascorbat de sodium;
  • La 23% din produsele analizate s-a folosit gumă guar, respectiv polifosfaţi;
  • La 19% din produsele analizate s-a folosit acid citric;
  • La 19% din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne folosită la fabricarea acelui sortiment de parizer;
  • La 18% din produsele analizate s-au folosit citraţi de sodiu;
  • La 15% din produsele analizate s-a folosit gumă xantan;
  • La 13% din produsele analizate s-a folosit izoascorbat de sodiu;
  • La 12% din produsele analizate s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu;
  • La 8% din produsele analizate s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono şi digliceride ale acizilor graşi;
  • La 8% din produsele analizate s-a folosit sulfat de calciu;

Top 10 mărci de parizer după conţinutul de carne:

  • 1. Kaufland Classic (parizer de porc, Delicatesă germană Lyoner) Germania – 84% carne de porc;
  • 2. Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei) Ungaria – 80% carne porc;
  • 3. Apetit (parizer porc) – parizer cu ardei – 63% carne de porc;
  • 4. Apetit (parizer pasăre) – 60% carne de pasăre; parizer ţărănesc piept de pui – 60% carne piept de pui;
  • 5. Baroni (parizer de pasăre) – 60% carne pui;
  • 6. Auchan (parizer piept de pui) – 57% piept de pui;
  • 7. Casa Gustului (parizer cu ardei) – carne porc 55%;
  • 8. Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui) – 54% piept de pui,
  • 9. Baroni (mini parizer cu pui) – 52% carne de pui; parizer cu ardei – 52% carne de porc; parizer cu carne de porc – 52% carne de porc;
  • 10. Facos (parizer cu pui) – 51% carne pasăre; parizer cu porc – 50% carne porc;
  • 11. Aldis (mini parizer cu pui) – 51% carne de pui; parizer porc – 50% carne de porc;
  • 12. Pick (parizer de porc) – 50% carne de porc.

Top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari:

  • 1. DiaVist (parizer cu şuncă) – 19 aditivi;
  • 2. DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) – 16 aditivi;
  • 3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) – 15 aditivi;
  • 4. Fox (parizer mini) – 13 aditivi;
  • 5. Matache Măcelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) – 11 aditivi;
  • 6. Reinert (parizer feliat) – 10 aditivi;
  • 7. Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună
  • (parizer cu carne de pasăre) – 9 aditivi;
  • 8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) – 8 aditivi alimentari;
  • 9. Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi;
  • 10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: