Fiecare tânăr fermier va putea primi subvenții în valoare de 100 de mii de euro!
Ajutorul financiar pentru tinerii fermieri va fi majorat de doua ori mai mult! Numai 100.000 de euro vor fi pentru instalarea ca șefi de exploatație agricolă. În acest moment, tinerii fermieri care doresc sa beneficieze de măsura 6.1 Sprijin pentru instalare tineri fermieri au parte de subventiile de la Uniunea Europeana in valoare de (cel mult) 50 de mii de euro. Noul proiect de lege european prevede o suma dubla pentru acestia.
Cei 100 de mii de euro se ofera tinerilor fermieri, la instalare, precum și întreprinderilor nou-înființate, agricole și non-agricole, daca acestea se afla in mediul rural. Principalul scop al normei este de a perpetua generațiile din agricultură, tema care s-a aflat permanent pe ordina de zi a Comisiei Europene, motivul fiind destul de clar: migrarea masiva de la sat la oras, fenomen care are loc pe intreg continentul european.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a venit cu ideea prima data pe data 11 iunie 2018, în Parlamentul European, in care sustinea un nou regulament european după care va funcționa Politica Agricolă Comună (PAC) dupa anii 2020. Noul proiect prevede schimbari substantiale cu privire la modalitatea de acordare a subvențiilor, a criteriilor de eligibilitate, precum si referitor la valoarea subventiilor pentru dezvoltarea rurala, inclusiv afacerile non-agricole.
Statele membre vor putea oferi ajutor financiar, conform noului proiect, pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru întreprinderile rurale nou înființate în sumă maximă de 100.000 de euro.
Statele membre UE pot acorda sprijin în cadrul acestui tip de intervenții doar pentru a contribui la:
- instalarea tinerilor fermieri care îndeplinesc condițiile incluse în definiția prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (e) – o limită maximă de vârstă care nu poate depăși 40 de ani; să fie „șeful exploatației”; să aibă formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare necesare;
- noua înființare a unei întreprinderi rurale legate de agricultură și silvicultură sau la diversificarea veniturilor gospodăriei agricole;
- noua înființare a unei întreprinderi cu activități neagricole ca parte a strategiilor de dezvoltare locală.
- Statele membre stabilesc condiții privind transmiterea și conținutul unui plan de afaceri.
- Statele membre acordă sprijin sub formă de sume forfetare. Sprijinul este limitat la cuantumul maxim de 100 000 EUR și poate fi combinat cu instrumente financiare, este stipulat în noul regulament european, care, odată adoptat, va abroga celelalte regulamente europene după care este ghidată actuala politica agricolă comună, 2014-2020.