Ce a fost la APPR 2019?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Asociația Producătorilor de Porumb din România a desfasurat pe data de miercuri, 30 ianuarie 2019, în Capitala, la hotel Intercontinental, cea de-a patra ediție a Congresului APPR Fermieri pentru Fermieri.

In prima diiscutie s-a vorbit despre adunarea generala a membrilor APPR, studiand, astfel, activității asociației în 2018, dar și pregatirea unor proiecte noi pentru noul an.

Numai in 2018 APPR a realizat 12000 de microparcele in 40 locatii de testare pentru 5 culturi de câmp extrem de importante pentru regiunea pedo-climatică în care ne aflăm (porumb, grau, floarea-soarelui, orz, si sorg), iar in anul acesta va fi si soia inclusa in aceasta categorie, ca o noutate.

Totodata, a fost prezentat si raportul anual al asociației, in care sunt rezumate activitatile de testare desfasurate de organizatie si reprezinta o bază de date despre tehnologiile agricole utilizate la noi in tara foarte importante. 

In cea de-a doua discutie, s-a vorbit despre fermieri si invitații lor din domeniu, ca o conferința pe subiecte de interes. Au participat si reprezentati ai MADR si ai Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Expertul în cultura porumbului al Institutului Arvalis, Regis Doucet, a evidentiat principalele activitati si trenduri realizate in domeniul cerealelor, precum si cele in curs de derulare. A mentionat si nevoia de a proteja culturile agricole romanesti, precum Franta face in privinta limitarilor si regulilor stricte fitosanitare in propriul sau domeniu agricol.

De asemenea, au paritcipat si doi oficiali importanti din politica agricolă comună de la Bruxelles : Pierre Bascou, director în cadrul Direcției Generale de Agricultură a CE, și Max Schulman, presedinte al grupului de lucru pentru culturi de câmp în cadrul federației Copa-Cogeca, si au amintit cat de importanta este activitatea desfasura de organizațiile de fermieri în promovarea unor măsuri de politici publice eficiente și durabile.

Punctul de vedere macroeconomic a fost prezentat de partenerul oficial al evenimentului APPR, Banca Unicredit, iar provocările legate de schimbarile climatice aflate în fața agricultorilor au fost punctate pentru publicul deosebit de interesat de dna Elena Mateescu, director al ANM.

La sfarsit au fost oferite premiile “PORUMBUL DE AUR”.

Câștigătorii ediției 2018 au fost, pentru neirigat, Daniel NICA, Călărași, cu o productie de aproape 14 tone/ha, iar  pentru irigat, Mihai SOLOMEI, Braila, cu o producție care a depășit 20 tone/ha, masurand performanțele deosebite ale unui sezon agricol favorabil pentru cultura porumbului.

“Aș dori să mulțumesc astăzi, la ceas de bilanț, dar și de început al unei noi etape, tuturor celor prezenti aici: fermieri de la 25 la 50 000 ha, firme de inputuri care ne sustin cu sfaturi si cu prețios ajutor financiar si tehnic fără de care activitatea de testare nu ar fi posibila, partenerii nostri din media, care reflectă permanent eforturile noastre de a fi mai buni, reprezentanți ai autorităților naționale, autoritați de la Bruxelles și federații europene și naționale ale producatorilor agricoli care, prin activitatea lor conjugată, pot schimba radical modul de implementare al măsurilor de politici publice, institutelor de cercetari si universitatilor care ne ajuta in activitatea noastra de zi cu zi.

Nu în cele din urmă, as vrea să mulțumesc echipei executive a APPR, care a crescut și numără în prezent 9 angajați și colaboratori, pentru dedicarea și pentru profesionalismul cu care consolidează în fiecare zi locul organizației nostre printre vocile care contează în agribusiness”, a comentat Arnaud Perrein, președintele APPR (în foto).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: