Fumatul afectează funcțiile cognitive!
Un fumător care a trecut de varsta de 55 de ani este de 2-3 ori mai predispus să moară prematur decât un non-smoker.
Cred ca pana acuma toata lumea cunoaste ca fumatul majoreaza semnificativ sansele de a dezvolta cancer sau de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, respectiv cele pulmonare. Sa nu uitam ca acest obicei este atat de daunator, incat are influente negative asupra corpului in mai multe parti: complicațiile în sarcină, impotența, probleme orale și predispoziție pentru a dezvolta cataractă. Insa, probabil, ca cea care rar, daca nu foarte rar, este mentionata printre acestea sunt si efectele asupra memoriei, concentrării și capacității de învățare, dupa cum arata ultimul articol publicat de The Conversation.
Ok, deci mai intai, to clear the waters (pentru a lamuri lucrurile), sunt mai multe studii care au demonstrat ca nicotina are capacitatea de a imbunatati memoria si concentrarea, insa acesta este cazul numai pentru daca nicotina nu este combinata si cu alte substante. Țigaretele au cam 4.000 de chimicale, dintre care 50 sunt recunoscute ca fiind toxice (de exemplu: monoxidul de carbon, butanul, metanolul). Pe termen lung, fumatul afecteaza functiile cognitive, in special memoria de scurta durata, precum si capacitatea de a retine,
Primul studiu a fost organizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Northumbria, care a demonstrat ca persoanele care beau și fumează au un deficit de memorie intr-o proportie mai mare in comparatie cu cei care nu fumează sau nu sunt bautori de alcool. Pana si asupra fumatorilor pasivi s-au gasit probleme.
Explicatia data de cercetatori a fost urmatoarea: cortexul se subțiază pe masura ce imbatranim, insa fumatul grabeste procesul. Stati linistiti, nu e prea tarziu, inca, deoarece in momentul in care tu te opresti din fumat, tesuturile incep sa se refaca, in cam 8-12 săptămâni (maximum).
Tot studiile au mai arata si ca daca esti un fumator inrait (cel putin un pachet pe zi), vei avea 150 de mutații pe fiecare celulă pulmonară, 97 de mutații pe cele ale laringelui, 39 pe cele ale faringelui, șase pe cele ale ficatului, 18 pe cele ale vezicii urinare și 23 pe cele ale cavității orale, conform Gizmodo.