Bere din grâu
Berea de grâu are drept specific prinipal faptul ca contine malț de grâu, care inlocuieste, in realitate, cam 50% din cel de malt, ambele tipuri de cereale cultivandu-se pe acelasi sol. Folosirea graului in fabricarea berilor a fost ideea (pusa in practica) de Reinheitsgebot, fiind mai mult o modalitate de protecție a stocurilor de grâne pentru pâine, fata de ideea de a oferi calitate a berii.
Astazi, cea din urma opinie este majoritara si a fost inoculata consumatorilor de bere. Berea facuta din grâu ne duce de cele mai multe ori cu gandul la regiunea de sud a Germaniei (Bayer), pentru ca tocmai acolo s-au nascut cele mai bune astfel de beri. Totusi, sa nu uitam ca, precum orice regula, exista si exceptii: in Belgia se face, deopotriva, bere foarte buna.
La momentul actual, orice berar care fabrica artizanal produsul va avea, de cele mai multe ori, in stoc, si bere din grau.
Totodata, exista si berea albă (Weißbier sau witbeer), cuvant compus astfel datorita rădăcinilor etimologice comune pentru “grâu” și “alb” în limbile germanice. De cele mai multe ori ele apar ca bauturi nefiltrate, turbide, cu o nota mica de amăreală și de fenolice. Drojdia utilizata in acest caz, insa, are un proces de productie mai complicat, fiind un “Munich classic“, avand un grad de sedimentare mic.
Recomandarea noastra este sa consumati berile din grau vara, deoarece sunt foarte racaroase si iti taie imediat orice sete (pe plaja este ideala!).
Puteti gasi un pachet de acest pe site ul https://www.malt.ro/magazin/bere-de-grau/.