Cele mai frecvente boli la câini
Nu prea am vorbit pe drinkfood.ro sau pe newscompany.ro despre sanatatea animalelor de companie, chiar azi mi-am dat seama de asta! Asa ca ne-am gandit ca, pentru experienta cititorilor nostri, ar fi de folos un articol scurt despre cele mai comune boli pe care l-ar putea avea sau la care ar trebui sa fiti atenti sa le evitati sa le contacteze cainele dvs!
- Infecțiile urechii
Incepem cu infectiile urechii deoarece acestea sunt, probabil, printre cele mai frecvente boli la caini, care apar, de cele mai multe ori, din cauza unor ciuperci sau bacterii. O modalitate usoara de a-ti da seama de existenta infectiei este inclinarea capului spre partea afectată, scarpinarea sau aparitia culorii rosii pe interiorul urechii, in combinatie cu mirosul neplacut.
- Paraziții intestinali
Iarasi, paraziții intestinali apar foarte des, precum viermii inelați, teniile sau nematodele. In cazul in care nu i-ai facut cainelui tau deparazitarea periodică, atunci trebuie sa stii ca el este expus acestui risc. Simptomele sunt, in general, urmatoarele: diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate și foarte frecvent, burtă umflată, in special daca sunt inca mici. Deparazitarea periodica, care se realizeaza de patru ori pe an, poate evita aparitia parazitilor intestinali.
- Parvoviroza
Aceasta este o boala virală care se dezvolta in special la câinii care nu au implinit varsta de un an. Cele dintai simptome sunt diareea și lipsa de enegie, dupa care acesta isi va pierde si pofta de mâncare. Este o boala foarte grava, intrucat daca nu se prescrie rapid un tratament, cainele are sanse foarte mari sa moara. Cainii, la fel ca si oamenii, la varste fragede, pana la dezvoltarea sistemului imunitar, este esential sa-i fi aplicate anumite scheme de vaccinare, iar cel dintai vaccin este contra parvovirozei, care se face între săptămânile 5 și 7 ale puiului.
- Bolile de piele
Ele apar sub o multitudine de forme, la fel ca si la oameni, pot fi ușoare, daca-s cauzate de alergii și de paraziți, dar si grave, ca râia. Pielea câinelui e roșie si cainele tau se scarpina continuu, ceea ce agraveaza boala. Daca frecventa acestor doua simptome este ridicata, atunci obligatoriu trebuie sa mergi la un control la veterinar.