Albinele Romaniei se hrănesc din culturi otrăvite

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România, a facut niste declaratii impotriva lui Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS). Tema principala a discutiei si a acuzatiilor privesc culturile contaminate in care traiesc si se dezvolta albinele.

În data de 20.03.2019, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gh. Ionescu Sisești” a organizat o conferință de presă cu privire la  „Impactul de mediu al utilizarii neonicotinoidelor în tratamentul unor culturi de câmp”.

Dupa cum arata Mircea Ciocan, conferința a presupus o prezentare realizata de reprezentanți consorțiului care administrează programul de cercetare științifică ADER 4.1.5. finanțat de MADR, respectiv: „Realizarea unui sistem de monitorizare și cuantificare a efectelor tratamentului semințelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță, în condițiile agro-pedoclimatice specifice țării noastre asupra producției agricole și a populațiilor de Apis melifera”.

Federația ROMAPIS a transmis catre ASAS ca nu a fost multumita de modul de abordare a temei conferinței, atât sub aspectul conținutului cât și a atitudinii față de o parte a publicului prezent.

Scopul proiectului l-a reprezentat constituirea unei justificari a autorizărilor temporare pentru folosirea pesticidelor din categoria neonicotinoidelor oferite de MADR în ultimii 6 ani, fara a fi respectate de institutie dispozitiile regulamentului european, care nu permit folosirea lor la nivelul întregii Uniunii.

Totodata, nu este normala folosirea noțiunii de cercetare științifică în raport cu o intreprindere prin care se urmărește enunțarea unor anumite rezultate, anterioare, pentru a justifica acțiunile unei persoane.

Uniunea, in cadrul ei legislativ, impune ca obligatie derularea unui program de cercetare in statele membre care emit derogări repetate, pentru a arata că există procuparea pentru găsirea unor alternative la substanțele autorizate temporar (în mod excepțional și cu caracter de urgență) și nu pentru a le arata eficacitatea în combaterea dăunătorilor, nici a demonstra că acele substanțe ar fi inofensive pentru albine și alți polenizatori (ceea ce a fost deja suficient documentat la instituirea respectivelor interdicții). De aceea, ROMAPIS va contesta la Comisia Europeană orice încercare de a se folosi această cercetare în acest scop, realizata deja de MADR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: