Comerțul internațional cu cereale a crescut în acest an, pentru România
Tara noastra a raportat in luna ianuarie 2019 un excedent de 135,2 milioane euro în comerţul internaţional cu cereale, pe fondul unor exporturi care au insumat o valoare de 170,4 milioane euro, iar importurile 35,2 milioane euro, dupa cum ne arata ultimele informatii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Exporturile de cereale s-au majorat in ianurie 2019 cu 7,7%, pe cand importurile au raportat o crestere cu 102%.
Informatiile INS arata ca exporturile de porumb au ajuns la o valoare intregita de 86,326 milioane euro, iar cele de grâu şi meslin 77,732 milioane euro.
Din valoarea intreaga a exporturilor de cereale, 42,2% a plecat catre tari din lumea comunitara europeana, respectiv UE. Exporturile au fost, cu privire la acesta spect, de 71,9 milioane lei, printre primele fiind Germania (12,2 milioane euro), Ungaria (9,5 milioane euro) şi Italia (8,2 milioane euro).
Referitor la importuri, 96% (33,8 milioane euro) au venit din tarile UE, mai ales din Ungaria (importuri de cereale de 13,6 milioane euro), Bulgaria (13,6 milioane euro) şi Franţa (5,1 milioane euro).
Dupa cum arata institutul, tara noastra s-a pozitionat anul trecut pe primul loc printre statele membre ale Uniunii Europene cu privire la suprafaţa cultivată şi producţia produsa din porumb boabe.
La grâu, am castigat locul 4 la suprafaţa cultivată, fiind devansati de Franţa, Germania, Polonia, respectiv la producţia realizată, de Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a raport o scadere cu 0,3% anul precedent, in comparatie cu 2017, pe cand producţia s-a majorat cu 14,9%, fiind ajutati, in special, de creşterea randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).
Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în cursul anului trecut, a avut o valoare de 45,8% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 40,8%, pe fondul cresterii cu 28,1% a producţiei la porumb boabe.