Care este problema cu piața petrolului în România
Preţul fără taxe al benzinei pe piaţa de la noi este sub media europeană, pe cand preţul motorinei a crescut, iar acuma a ajuns la peste 2%, dupa cum arata ultimele informatii facute publice de Oil Bulletin a Comisiei Europene.
Asa se face ca, din data de 6 mai, benzina fără taxe costă 0,598 euro pe litru la noi, pe cand in state, media era undeva la 0,607 euro pe litru. Acelasi raport nu se pastreaza si in cazul motorinei, unde preţul este de 0,652 euro pe litru, dar, in medie, statele prezinta un cost de 0,641 euro pe litru.Preţul benzinei a fost, de asemenea, mai mare decat media UE în ultima perioada, dar cele două niveluri au atins convergenţa la mijlocul lunii aprilie şi, de atunci, preţul din România a fost mai mic.
Cu toate taxele incluse, costul carburanţilor este mai scazut la noi in comparatie cu celalate state membre. Benzina are un preţ de 1,222 euro pe litru la noi pentru cetatenii romani, pe cand media arata 1,487 euro pe litru, iar motorina 1,250 euro pe litru la staţiile locale, raportat la 1,382 euro din restul Uniunii.
Consiliul Concurenţei a pornit o ancheta, in urma cu cativa ani, pe piaţa carburanţilor, care a fost terminata de curand, concluziile urmand sa fie oferite publicitatii in urmatoarea perioada, dupa cum a anuntat, la debutul lunii aprilie, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
In cazul acestei piete, dupa cum ne spune institutia, concurenţa este redusă, motiv pentru care, in general, principala companie care stabileste pretul este OMV Petrom, gigantul de la noi.
“Nu este o investigaţie în care să aplicăm sancţiuni, ci prin care vrem să înţelegem funcţionarea pieţei şi totul se învârte în jurul faptului că avem o structură care nu e predispusă la concurenţă. Unul dintre actori are jumătate din piaţă, deci nu este o structură de piaţă echilibrată în care sunt mai mulţi jucători cu ponderi relativ egale care se concurează, ci un jucător foarte mare, care stabileşte preţurile, şi unii mai mici care îl urmează şi atunci toată ideea este cum putem face să îmbunătăţim această structură a pieţei. Minuni n-o să fie, n-o să putem desface ceea ce s-a făcut la momentul privatizării”, a spus Chiriţoiu.
Lider pe piaţa distribuţiei de carburanţi este OMV Petrom, dupa care e Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom.