Agricost exportă mult din producție în țările arabe
Gigantul Agricost, care are in proprietate 57 de mii de ha de teren agricol în Insula Mare a Brăilei, a anuntat ca urmeaza sa faca investitii anul acesta si cel urmator in valoare de 35 de milioane de euro în tehnologii, echipamente şi utilaje agricole performante.
„Până acum am investit cel puţin 100 de milioane de euro. Doar schimbarea echipamentelor – unele au sosit deja, urmează să achiziţionam şi altele – înseamnă o investiţie de 35 de milioane de euro, în doi ani de zile (anul acesta şi la anul), pentru că avem un grad ridicat de productivitate a muncii pe care vrem să îl îmbunătăţim”, a declarat directorul general Agricost, Lucian Buzdugan.
Ferma cultivă, in acest moment, 2.500 de ha de lucernă, iar in anul acesta cultura va fi dezvoltata la 2.500 de ha.
Totodata, Lucian Buzdugan a mai spus ca unul dintre obiective este să creeze în Insula Mare a Brăilei 12.500 de hectare de lucernă, gradul de profitabilitate pe care-l aproximeaza fiind mare, in jur de 500 de euro pe hectar, doar pentru ce se exporta.
Patronul companiei a mai mentionat ca 2.000 de tone de lucernă sunt comercializate local, in cadrul a doua ferme (din judeţul Iaşi şi din judeţul Ialomiţa), exportul fiind dedicat (adica ce ramane) statelor arabe. Principala nisa este si va ramane Romania, intrucat lucerna se vinde mult mai bine aici decat in export.
“O vindem în ţările arabe şi 2.000 de tone în România. Pentru ce vindem în România obţinem sprijin cuplat. Pentru ce vindem afară, nu primim decât subvenţia pe hectar, nu obţinem nişte bani suplimentari. Noi am fi interesaţi să vindem toată lucerna în România, dar nu este cerere. Acum, în România, cumpără lucernă două ferme mari de vaci, care au hotărât având în vedere calitatea deosebită. Una din Iaşi, una din Ialomiţa. Profitabilitatea de 500 de euro este pentru cea exportată. Pentru cea la intern ar fi mult mai mare…. Eu aş vrea să o dau pe toată la intern”, a evidentiat patronul celei mai importante ferme din regiunea sud-estul Europei.
Pentru crearea a 12.500 de hectare de lucernă vor trebui ridicate 5 fabrici de uscare a culturii, o investiţie care ajunge la 18 milioane de euro pentru fiecare unitate.
“Pentru cele 12.500 de hectare de lucernă îmi trebuie cinci fabrici. Acum am una, o construiesc pe a doua, anul viitor pe a treia şi tot aşa. De 18 milioane de euro avem nevoie pentru fabrica nouă de lucernă, nu e mult. Utilajele le cumpărăm din Spania. De ce e atât de scumpă? Nu e numai fabrica. Este copertină de depozitare: să aduci 1.000 de tone de lucernă, să o depozitezi, să o prelucrezi în 24 de ore… Fabrica actuală de uscare prima dată a avut capacitatea de 400 de tone şi când mi-am dat seama că dacă mă plouă o zi, o ploaie mă opreşte 4 zile să recoltez. Este un calcul aproape matematic. Îţi spune că trebuie să dublezi capacitatea de uscare, ca să reduci timpul de recoltare. Timpul de recoltare, coasa, vine prima dată la 21 de zile, apoi la o lună”, spune Lucian Buzdugan.
De asemenea, firma primeste si fonduri nerambursabile in fiecare an in valoare de 10 milioane de euro (europene si nationale adunate).