Ce este și cum identificăm afazia?
Afazia este o boala care influenteaza negativ posibilitatea de a comunica. Astfel, aceasta afectiune iti ingreuneaza abilitatile de comunicare, cum sunt urmatoarele: a vorbi, a scrie, a înțelege limbajul, verbal sau scris.
De asemenea, criteriul dupa care se stabileste stadiul in care se afla boala este amploarea leziunilor și zona afectată din creier. Diagnosticul afaziei se stabileste cu ajutorul mai multor investigații si a unei tomografii computerizate (CT) sau/ și testul de rezonanță magnetică (RMN) – toate fiind extrem de importante pentru stabilirea cauzelor care a condus la afazie.
De cele mai multe ori, afectiunea se dezvolta in urma unui traumatism cranian sau după un accident vascular cerebral, precum si in urma unei boli degenerative sau a unei tumoare pe creier.
Este foarte grav diagosnticul si ar trebui consultat in mod obligatoriu un medic, pentru a se stabili modalitatea in care ar trebui tratata, astfel cel bolnav va incepe logopedia – terapia vorbirii.
În doctrina medicala au fost identificate 3 tipuri principale de afazie:
- Afazia non-fluentă – se dezvolta ca urmare a unei leziuni la nivelul porțiunii frontale a ariei cerebrale. Pacientul poate intelege sensul propozitiilor, dar numai partial. Exista o problema constienta in mintea pacientului.
- Afazia fluentă – afectează porțiunea laterală a ariei cerebrale. Pot discuta fara probleme fraze lungi, complexe, dar fara sens sau includ cuvinte incorecte sau inventate. De multe ori nu exista o problema constienta cu privire la neintelegerea de catre public a cuvintelor lor.
- Afazia globala – au probleme foarte grave de înțelegere, de vorbire, de exprimare.
Simptome recurente:
- propoziții scurte, incomplete,
- propoziții care nu au niciun sens sau înțeles,
- neînțelegerea unei conversații,
- erori de ortografie