TOTUL despre vinurile Equinox
Probabil ca, pentru cunoscatorii lumii de vinuri, numele “Equinox” nu mai este demult doar un simplu nume, ci este un adevarat brand, care te duce cu gandul la cele mai bune vinuri ale lor: 5 Elemente (alb, rosé, roșu și orange), de Echinoctius (cupaj: Cabernet Sauvignon, Rara Neagră și Merlot), Trei Crai (cupaj: Merlot, Cabernet Sauvignon și Malbec) și, cum am putea rata, gama Equinox cu Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay.
De departe putem spune ca nr. 1 il ocupa, in acest sir exhaustiv de vinuri, 5 Elemente, care este, totodata, finut, gustos (fructos) si arzator (iti duce papilele gustative pe cele mai inalte culmi!). Probabil unul dintre cele mai reusite cupaje din Republica Moldova (din ale mele umile cunostinte). Pe locul doi il gasim pe Echinoctius și Shiraz. NU putini sunt cei care-l cunosc pe producatorul si, totodata, patronul cramei: oenologul Constantin Stratan, de talie occidentala (europeana).
- Mici detalii despre crama
Desi eu spun, simplu, Crama Equinox (intrucat majoritatea vinurilor au aceasta denumire emblematica, dupa care a si ajuns sa fie cunoscuta vinaria), in realitate, numele inregistrat la Registrul Comertului este Crama Domnească SRL. Persoanele care au pornit la acest drum lung si anevoios sunt Viorel Coica și Constantin Stratan (sa nu uitam ca este foarte greu sa razbesti pe piata de vinuri din Romania!). Sa nu ne imaginam ca vinaria are cine stie ce pamant, dimpotriva, are doar 5 ha de teren cultivat si este, fara indoiala, o crama de dimensiuni mici. Este localizatain localitatea Olănești, în zona Purcari (poate va amintiti de vinurile Purcari).
Pe aceasta mica intindere de pamant exista 8 soiuri de struguri roșii: Merlot, Cabernet Sauvignon, Rara Neagră, Carménère, Shiraz, Malbec, Feteasca Neagră, Saperavi. Mai puține soiuri albe: Chardonnay, Feteasca Albă și Feteasca Regală. În parcela cu Rara Neagră cresc Pinot Gris și Băbeasca Gri (cele din care au fost facut si 5 Elemente Orange și 5 Elemente alb).
În 2002 a fost infiintat un nou hectar de teren cultivat, de data asta, cu Cabernet Sauvignon, iar în 2003 alte hectare plantate cu Shiraz, Malbec și Merlot. Cu toate acestea, abia in 2006 au reusit sa scoata cel dintai vin, o ediție de 800 de sticle cu Cabernet Sauvignon.
Inainte de a planta soiurile de Carbernet, producatorii trebuiau sa aiba un Proiect de Vie (dupa cum impun prevederile legale din domeniu in tara noastra). Asta inseamna ca trebuiau efectuate, mai intai, cercetări asupra solului, climei, a terroir-ului în general, dupa care sa infuzeze pamantul cu soiurile potrivite pentrub microclima respectiva.
Crama Domnească este membru in Asociația Micilor Producători de Vin din Moldova (AMPVM) și realizeaza in jur de 12 mii de sticle pe an.
- Ce zic chiar producatorii?
Aspiraţia noastră este producerea unui vin de calitate. Calitatea, în viziunea Equinox, este predeterminată în vie: terroir-ul, adică influenţa condiţiilor de sol, amplasarea și clima, plus operaţiile și metodele viticole folosite, dar mai presus de toate, felul în care viticultorul își simte via și cum „comunică” cu ea. Cu alte cuvinte, totul pornește de la vie, iar tehnologiile nu fac decât să păstreze mai bine ceea ce a creat natura. – a declarat Constantin Stratan, patronul cramei Equinox.