Neversea din perspectiva unui tânăr de 21 de ani

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Dacă ați dați click pe titlu, înseamnă că sunteți interesați să aflați părerea mea. Da, am fost la Neversea 2019. Și nu, nu a fost așa “mișto” precum zic mulți, iată de ce zic asta, în rândurile următoare.

Neversea a avut loc, cum probabil cunoașteți deja, în perioada 4 – 7 iulie 2019, deci 4 zile lungi și continue de muzică, plajă și soare.

De asemenea, este cel mai mare festival de muzică pe plajă din Europa.

Eu nu am fost toate cele 4 zile, ci numai 2 zile și jumătate, pentru că eu și prietena mea am plecat spre Constanța pe data de 5 iulie, după-masa, și am ajuns seara.

Motivul pentru care am venit la acest festival a fost unul destul de simplu și (poate) este unul destul de subiectiv: am primit niște invitații de la niște prieteni de-a mamei mele, mai exact 2. Dacă nu ar fi fost pentru aceste invitații, nu aș fi mers. De ce?

  1. pentru că nu cred că merită să plătești 5 milioane din buzunarul tău pentru 4 zile de festival, în condițiile în care eu, fiind din București, aș fi obligat să-mi iau și cazare, plus banii de mâncare și băutură (consumație). Este adevărat că pentru un bucureștean veniturile sunt mult mai mari în comparație cu alte orașe/zone din România, dar tot scumpă este cazarea în Constanța (de multe ori ești obligat să-ți iei undeva în afara orașului, adică Năvodari, satul Lumina, Eforie Nord/Sud, Mamaia etc. pentru că este mult mai ieftin);
  2. NU, nu mi se pare – neapărat – scump prețul biletului, în raport cu alte festivaluri de muzică din țara noastră (de pildă, UNTOLD sau Summerwell), ci, mai mult, ar fi vorba despre artiști, întrucât majoritatea dintre cei chemați de organizatori la Neversea nu sunt pe placul meu (foarte multă muzică electronica și prea mulți DJ – dacă mă întrebați pe mine). Un mare minus al acestui festival este tocmai nișarea organizatorilor pe un singur tip de muzică: techno. Mi-aș fi dorit mai multă diversitate: de pildă, să cheme și cântăreți din industria pop/trap/poate chiar rock (why not?). Acuma, unii dintre voi o să-mi spună că tocmai ăsta e specificul Neversea: muzica techno. Ba din contră, eu v-aș zice că argumentul vostru e numai parțial adevărat, pentru că popularitatea festivalului este oferită, în mare parte, de marketing-ul reușit. Promovarea pe care o fac este, într-adevăr, foarte bună (gândiți-vă că festivalul atrage în jur de 100 de mii de străini la fiecare ediție). Totodată, și locația aleasă de organizatori este foarte bună. Plaja din centrul Constanței (plaja Modern), unde are loc festivalul, este foarte frumoasă, întinsă și îngrijită;
  3. Alte motive mai puțin importante.

Eu am cumpărat cazare la două Pensiuni: Tito și Camera la vila.  Nu cred că are sens să spun prețul pe care l-am plătit, pentru că eu și prietena mea ne-am decis cu numai câteva zile înainte (de festival) să plecăm. Totuși, dacă vreți să știți, iată: Tito – 220 lei (1 noapte); Camera la vila – 333 lei (total 2 nopti). Prima avea o locație destul de proastă, undeva în afara orașului Constanța, prin Năvodari, lângă un fel de port și departe de orice mijloc de transport (nici taxi nu puteai chema, trebuia să dai comandă de pe net sau prin telefon). În afară de acest mic incovenient, totul a fost bine: camera arăta bine, totul era curat, cearceafurile schimbate și spălate, totul aranjat și aerul condiționat era pornit când am intrat.

La cea de-a doua cazare, lucrurile au stat nițel mai bine, pentru că stăteam aproape de Bulevardul Tomis (în cartierul Tomis de Nord), exact la ieșirea din Constanța, în spatele magazinului Dedeman și lângă Carrefour. Locația era mai bună la Camera la vila, pentru că puteai lua autobuzul din fața de la Dedeman și ajungeai în scurt timp (în cam jumătate de oră) la Plaja Modern (autobuzul te lăsa direct lângă Primărie, de unde mai mergeai puțin pe jos până la plajă și, gata, începea party-ul). Precizez că camerele arătau la fel de bine și, de asemenea, la parter aveau o mică bucătărie unde puteai să-ți pregătești la aragaz sau la cuptorul cu microunde o masă.

Ce nu mi-a plăcut la Neversea a fost că era prea multă lume pe timpul nopții (când era cea mai mare activitate), o aglomerație de nu puteai respira. Mereu te chinuiai să te strecori printre mulțimile de oameni, mai ales când încercai să-ți găsești și tu un loc în picioare, mai aproape de scenă (aproape însemna vreo 10-15 m la distanță de scenă, pentru că la Main Stage – cea mai mare scenă dintre toate cele 4, în total – era cea mai multă lume și cântau cei mai cunoscuți/importanți artiști de la festival). Exista și posibilitatea de a sta jos în timpul concertului, dar trebuia să-ți cumper bilet VIP sau să faci upgrade (puteai cumpăra pe loc un bilet VIP de la niște ghișee speciale). Nu mă întrebați de preț că nici dacă aș fi vrut nu aș fi avut bani să dau; oricum scump.

De asemenea, m-a deranjat și că oamenii erau de toate vârstele, mai ales copii, incredibil de mulți copii! N-am nici o problema cu ei dacă vor să vină la festivaluri de muzică, dar să învețe mai întâi bunele maniere: nu știu să se poarte și intră în tine cu umărul, te împing sau te lovesc des în timpul concertului, încercând să danseze. Mai pe scurt: multă nesimțire (mă refer strict la oameni, nu la organizare).

Consumația a fost foarte scumpă, mai ales că nu puteai intra la festival cu apă sau mâncare de acasă, trebuia să mănânci înainte în oraș sau acasă (controalele au fost foarte stricte). Puteai cumpăra o singură bere, un singur sortiment! (un alt minus mare). Da, m-ați auzit bine, nu puteai să cumperi decât Peroni; o bere blondă bună, de altfel, nu mă înțelegeți greșit, dar te cam săturai de ea. Prețul era de 10 lei, indiferent unde te duceai pe plaja să cumperi (pentru că erau mai multe tarabe de la care puteai cumpăra, fiecare cu specificul ei: cockteil, suc, apă, shot-uri etc.). Apa era 8 lei și un suc, în medie, era 6 lei. Nu mi-am cumpărat deloc mâncare de la festival, pentru că numai un burger simplu (cel mai ieftin și fără cartofi prăjiți) costa 30 de lei.

Destul cu critica, însă, să menționăm și câteva aspecte pozitive ale festivalului:

  • mi-a părut bine că am reușit să ascult unii artiști pe care, într-un concert solo (adică să nu fie în combinație cu alte trupe), nu i-aș fi putut asculta. Nu știu de ce nu au vrut până acum să-și organizeze un concert în România acești artiști, dar, în orice caz, iată cei despre care vorbesc: Lost Frequencies, Afrojack, Alesso, G-Eazy, A. Skillz, Chinese Man, Dub FX, Rudimental DJ și Sub Focus (am fost plăcut impresionat să ascult și Subcarpați sau Jessie J).
  • atmosferă foarte frumoasă și securitate ridicată (nu puteai să te arunci în mare sau să înoți pe timpul nopții sau să te iei cu cineva pe acolo la bătaie).

Oricum ar fi, cel mai bine, dacă vrei să mergi și tu la Neversea, atunci îți recomand să mergi în gașcă, cred că ar putea fi mult mai fun și mai distractiv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: