MADR lansează noi programe de finanțare pentru fermieri
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat noi programe prin care urmeaza “sa livreze” finantari pentru afacerile fiermierilor muncitori! Mai jos le aflati pe toate.
Vorbim despre Scheme de plati directe (din FEGA):
- schema de plata unica pe suprafata;
- plata redistributiva, prin care se incurajeaza comasarea terenurilor;
- plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire);
- plata pentru tinerii fermieri (sprijin pentru cei care nu depasesc 40 de ani si se instaleaza pentru prima data intr-o exploatatie ca sef al exploatatiei);
- schema de sprijin cuplat pentru sectoarele vegetal si zootehnic;
- schema simplificata pentru micii fermieri.
Pentru ultima schema de ajutor, fermierii care indeplinesc conditiile prevazute de lege vor beneficia de o suma de cel mult 1.250 euro, in care sunt prevazute toate platile directe la care au dreptul.
Seful MADR a adaugat ca o alternativa pentru fermieri, la finantarile de mai sus, sunt Ajutoarele nationale tranzitorii (ANT), ce se ofera pentru sectoarele vegetal si zootehnic, promovand majorarea veniturilor producatorilor agricoli.
“In sectorul vegetal se acorda ajutoare nationale tranzitorii la culturi in arabil, la in si canepa pentru fibra, tutun, hamei si sfecla de zahar, iar in sectorul zootehnic se dau pentru specia bovine, in sectorul lapte, specia bovine, in sectorul carne, precum si schema cuplata de productie pentru speciile ovine/caprine. De asemenea, mai exista ajutorul de stat in sectorul cresterii animalelor, in scopul imbunatatirii calitatii genetice a efectivelor de animale si implicit a potentialului de productie la rasele de animale care au intocmite programe de ameliorare. Se acorda in continuare si Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita in vederea producerii carnii de porc, in cuantum 250 lei/cap, precum si Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii, de 1 leu/kg”, a declarat seful MADR.
“Ministrul Agriculturii m-a mai informat ca va continua si in anii viitori Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, prin care se acorda contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar pentru fermierii care au cel putin 1.000 mp, obtin minimum 2 kg tomate/mp si comercializeaza productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv sau noiembrie-20 decembrie inclusiv. Totodata, micii fermieri din tara si din judetul Bacau primesc si Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi. Cuantumul este de 1000 euro/ha, suprafata minima eligibila este de 3000 mp, iar cantitatea obtinuta este de minimum 3 kg/10 mp. Aceste forme de sprijin se acorda tuturor fermierilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate conform legislatiei specifice in vigoare, indiferent de zona”, a anuntat deputatul social-democrat, in urma raspunsului ministrului Agriculturii.
“Pentru facilitarea patrunderii pe piete a micilor producatori agricoli, prin Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca in cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amanuntul este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte, care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare ale unui atestat de producator si ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obtinute din gospodaria/ferma proprie, procentul de alocare a spatiilor de vanzare pentru acestia fiind de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente”,a spus, in final, Petre Daea.