Metode simple care te scapă de balonare și constipație
Sunt sigur ca si voua vi s-a intamplat sa va simtiti grasi fara ca, in realitate, sa fiti grasi. Mai pe scurt, acele momente cand te balonezi foarte rau (asta e o posibila cauza, dar nu singura, insa pe aceasta o vom acoperi azi), din cauza numeroaselor gaze adunate in tubul digestiv.
In cazurile mai “naspa”, sa spunem, balonarea poate provoca dureri, explicatia oferindune-o chiar medicul:
„În tubul digestiv există o floră de fermentație. Alimentele descompuse produc gaze care acumulate în exces duc la această balonare”, ne spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
Acumularea exagerata de gaze intestinale poate crea un dezechilibru al florei de fermentație, o predispoziție naturală ori, in alte cazuri, cauza poate fi alimentația compusa din prea multe produse care stimulează acest proces de fermentație, cum ar fi: laptele dulce, varza, fasolea, mazărea sau cartofii.
O solutie este sa inlocuim alimentele daunatoare cu iaurturile, pâinea prăjită, orezul și morcovul fierte care au rolul de absorbante naturale. Carbunele, iarasi, este o idee, desigur, fara a depasi doza recomandata.
Printre altele, mentionam urmatoarele:
- Bananele
Avand o tona de potasiu şi vitamina A, bananele contribuie la reglarea cantităţii de apă din corp. Mai mult, substantele active din aceasta conduc la reducerea stresului.
“Mănâncă banane dacă ai diaree”, ne recomanda nutriţionistul Abhay Joshi
- Prunele
“Sunt uşor de digerat, deoarece conţin fibre şi previn constipaţia. Unde mai pui că sunt bogate în antioxidanţi, fapt care te ajută să te menţii tânăr”, explica nutriţionistul.
- Merele
Daca mananci un mar de dimineata pe stomacul gol, atunci acesta te va ajuta in reglarea tranzitului intestinal. In plus, are multe fibre şi apă.
- Iaurtul
Enzimele sunt substantele active din iaurt care ajuta la reglarea tractului intestinal. Bacteriile din stomac sunt distruse, totodata, cu ajutorul enzimelor.
- Ovăzul
Cerealele integrale din ovăz sunt recomandate pentru ca iti da senzatia ca ai mancat suficient, chiar daca in realitate nu este asa. Fibrele, vitamina A şi zincul din ovaz sunt principalele substante active in acest sens.
- Menta
Pentru a-ti curata de bacterii stomacul, este recomandat sa mesteci o frunza de menta in fiecare zi. In acelasi fel, elimina disconfortul gastric şi ajuta la reechilibrarea functiilor stomacului.
- si Ghimbirul.