Pădurile din România: din ce în ce mai aproape de extincție
Tara noastra are 7 milioane de hectare de paduri. Cele mai putin afectate sunt parcurile naturale sau siturile Natura 2000, care au in jur de jumătate de milion de hectare. Conform statisticilor, mai sunt doar mai putin de 100 de mii de hectare posibil virgine. Deocamdata, statul a anuntat ca numai 30 de mii de paduri sunt virgine sigur.
Pentru a fi clasate astfel, padurile trebuie sa fie un format natural şi să nu aibă mai mult de 5 copaci tăiaţi pe hectar. Aceste conditii sunt atat de stricte si greu de indeplinit, motiv pentru care multe paduri raman in afara protectiei statului. Desigur ca acestea au fost stabilite politic, declara sustinatorii miscarii de mediu. Pentru a proteja mai bine padurile romaniei ar trebui ca criteriile sa fie schimbate, astfel incat toate padurile la care omul are acces să fie declarate virgine. In felul asta ar putea fi oprite defrisarile, spun militantii.
In afara de politicieni, cei care nu doresc schimbarea acestor criterii sunt si functionarii publici din ministerul mediului, care stau si privesc distrugerea planetei pentru sume mari de bani, sustin activitistii. De pilda, in ultimii ani, in Muntii Făgăraş zeci de hectare de paduri au disparut. Acuma, se incearca a se salva ce se mai poate.
Asociaţiile de mediu au declarat ca de 15 ani incearca să schimbe legile din România si sa introduca mii de hectare în categoria păduri virgine:
„Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecinţe, întreagă reţea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, şi în acelaşi timp cel mai puţin recunoscută”, a spus Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur.