Gastronomia și vinurile românești sărbătorite prin Gala de Ziua Națională
În jur de 200 de membri ai corpului diplomatic acreditat la București, senatori și deputați din Parlamentul României au participat pe data de 2 decembrie, în premieră, la un eveniment dedicat valorilor oenologice și culinare românești, la Gala organizată la Palatul Parlamentului cu ocazia ședinței solemne a Senatului dedicată Zilei Naționale.
Un meniu special – compus din preparate românești reinterpretată cu aspecte contemporane și cu o echipă condusă de Chef Nico Lontras, Chef Vasile Nicolae, Chef Ioan Șușală – care a avut inclusiv vinuri premium, de cea mai înaltă calitate, cu produse care provin din diverse regiuni viticole din România, având parte și de o prezentare specială din partea somelierilor profesioniști.
Cuvântul inaugural al serii a fost rostit de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, iar în asistență a fost prezent președintele României (1996-2000) Emil Constantinescu.
- Gastronomia și vinurile sunt două elemente ale patrimoniului național
Evenimentul pregătește încheierea anului acessta, seară cu tradiție încă din 2017 – odată cu primul Congres național dedicat gastronomiei și vinurilor din România – de jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro) împreună cu Chef Nico Lontras (2Chefs).
“Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România” adoptat de participanții la prima ediție a Congresului, completat ulterior cu un “Ghid de bune practici” dezbătut la edițiile următoare, a fost ideea parlamentarului Mihai Mohaci care a condus la decizia, în aprilie 2019, de a declara prin Lege (79/2019) prima duminică din luna octombrie drept Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România. Tot în acești doi ani de la lansarea conceptului, s-au publicat zeci de articole și multe cărți pe acest subiect (culegeri de rețete aparținând unor bucătari profesioniști sau bloggeri culinari, culegeri de recomandări de vinuri, reeditări de cărți istorice de gastronomie, etc), dar s-au desfășurat inclusiv numeroase dezbateri și conferințe publice.
“Scopul nostru este acela de a promova gastronomia și vinurile din România drept valori reale ale culturii naționale, componente esențiale ale identității naționale apte să genereze coeziune socială, dezvoltare durabilă și plusvaloare economică semnificativă”, a declarat Cezar Ioan.
“Gala – ca de altfel și Ziua gastronomiei și vinurilor – este abia începutul unui complex program de acțiuni planificate de noi: în anii următori, avem pregătite concepte, parteneriate și evenimente destinate să ofere exemple concrete autorităților centrale și locale, asociațiilor și operatorilor privați din domeniul producției alimentare – și în special opiniei publice. Etapa următoare prevede, de asemenea, promovarea în străinătate – lucru deja început prin expunerea către membrii corpului diplomatic de la București”, a anunțat Cosmin Dragomir.