Ce a fost la OENOBIO 2019?
Conferinţa Internaţională “OENOBIO 2019” cu tema „Progrese și provocări ale viticulturii și vinificației ecologice” a avut loc la USAMV(B) în Bucureşti, pe 18 noiembrie 2019. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia unui Proiect European Erasmus – Parteneriate Strategice pentru Ȋnvăţământ Superior, care este în curs de implementare de către un Consorţiu format din 6 universităţi şi instituţii prestigioase din Franţa, Germania, Italia, Spania şi România. Partenerul din România este USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură.
Conferinţa s-a bucurat de cea mai înaltă recunoaştere în domeniu, având loc sub înaltul patronaj al OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului).
Astfel, Conferinţa Internaţională OENOBIO 2019 de la Bucureşti a beneficiat de prezenţa a 15 participanţi din străinătate, reprezentanţi ai instituţiilor partenere în cadrul Consorţiului, dar şi reprezentanţi din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (Direcția Generală Politici Agricole; Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole) şi a Comisiei Europene (DG Agriculture and Rural Development).
La Prezidiu au luat loc Prof. Pierre Louis Teissedre de la Universitatea din Bordeaux, Franţa, coordonatorul proiectului şi expert OIV; Prof. Vittorino Novello de la Universitatea din Torino şi expert OIV; Prof. Arina Oana Antoce de la USAMV Bucureşti, expert OIV şi principala organizatoare a evenimentului; Prof. Florin Stanică, prorector USAMVB; Dr. Denis de Froidmont, Comisia Europeană şi D-na Tatiana Preda, director în MADR.
Obiectivele declarate ale conferinţei au fost prezentarea către cei interesaţi a componentelor proiectului Erasmus “OENOBIO – Organic Vines and Wines – Innovation, production and management”, precum şi un efort în direcţia şi popularizării şi conştientizării importanţei economice a produselor ecologice, a impactului social şi a implicaţiilor acestora pentru mediu şi pentru sănătatea consumatorilor – aspecte mai puţin cunoscute în România.
Din România au fost prezenţi în amfiteatrul Facultăţii de Horticultură din USAMVB peste o sută de participanţi, viticultori şi oenologi, reprezentanţi ai societăţilor comerciale cu preocupări concrete în domeniul producţiei şi comercializării vinurilor ecologice, cadre didactice de la USAMVB şi de la universităţile partenere din Iaşi, Cluj şi Craiova, cercetători, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locate, ai firmelor de certificare sau de distribuţie a materialelor specifice pentru viticulture şi vinificaţia ecologică.
La buna desfăşurare a conferinţei au contribuit o serie de parteneri (Naturevo, Budureasca, Valdo), care au sprijinit evenimentul, alături de International Wine Contest Bucharest, Domeniul Bogdan, Lechburg, La Sapata, Smurfit Kappa, Marcea Ştefăneşti, Atelier Hochland, Prahova în Acţiune, care au participat cu vinuri ecologice sau alte produse la expoziţia organizată în holul Facultăţii de Horticultură în paralel cu lucrările conferinţei. O degustare de vinuri ecologice româneşti, realizată în pauza dinainte de finalul conferinţei, a atras în mod deosebit atenţia atât a publicului român, cât şi invitaţilor din străinătate.
Lucrările conferinţei au fost distribuite echilibrat, în patru şedinţe, pe tematici principale de interes în vinificaţia şi viticultura ecologică.
- Prezentări preliminare:
Pentru început coordonatorul proiectului şi Consorţiului, Prof. P.L. Teissedre, a prezentat pe scurt parteneriatul OENOBIO, obiectivele acestui proiect, stadiul implementării acestora şi etapele prevăzute pentru viitor.
A urmat o prezentare referitoare la importanţa produselor ecologice in UE susţinută de Dr. Denis de Froidmont de la Comisia Europeană, precum şi o prezentare a agriculturii ecologice din România susţinută de d-na director Tatiana Preda, din cadrul Ministerului Agriculturii.
- Secţiunea I: Soluţii pentru o viticultură ecologică performantă şi viabilă din punct de vedere economic
În această secţiune au fost prezentate lucrări care au avut ca subiect soiurile de struguri rezistente la boli şi dăunători (Prof. Laurent Torregrosa – Montpellier SupAgro, Franţa), producţia de struguri de masă ecologici (Prof. Vittorino Novello), importanţa biodiversităţii în cadrul culturilor de viţă de vie pentru reducerea efectelor bolilor şi dănătorilor (Dr. Aurora Ranca, SCDVV Murfatlar), precum şi o comparaţie extensivă a celor trei sisteme uzuale de cultivare a viţei de vie practicate în prezent – clasic, ecologic şi biodinamic (Dr. Yvette Wohlfahrt, Geisenheim University, Germania).
- Secţiunea a II-a: Provocări şi oportunităţi în domeniul vinului ecologic
Participanţii au putut urmări prezentări care au avut ca temă legislaţia şi recomandările din domeniul vinului ecologic, vinurile fără sulfiţi (Dr. Stéphane Becquet, Technical Institute of Organic Agriculture, Franţa), igiena şi dezinfecţia în vinificaţia ecologică (Prof. Joan Miquel Canals şi Prof. Albert Mas, University Rovira i Virgili University, Spania), microorganisme şi materiale specifice utilizate în sistemul ecologic (Dr. Nicolas Nève, Laffort Central and Eastern Europe; Dr. Ana Hranilovic, The University of Adelaide, Australia) şi efectul tehnologiilor de cultură a viţei de vie asupra compoziţiei fenolice a vinurilor din soiul Fetească neagră în regiune Murfatlar (Dr. Victoria Artem, SCDVV Murfatlar şi Prof. Arina Antoce).
- Secţiunea a III-a: Marketingul vinului ecologic
După cum sugerează şi titlul secţiunii, lucrările prezentate în această parte a conferinţei s-au axat pe producţia, consumul şi piaţa vinului ecologic – o lucrare referindu-se în principal la specificul din ţările UE (Dr. Anne Hubert- Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine, Franţa, iar alta la cazul Republicii Moldova (Vasile Bulat, Wine of Moldova); practici viti-vinicole ecologice şi biodinamice la Domeniul Bogdan (Vlad Buruga şi Ana Maria Toader); vinurile ecologice în concursurile de vinuri, consideraţii privind aşteprările consumatorilor privind vinurile ecologice (Prof. Arina Antoce), precum şi unele rezultate privind percepţiile consumatorilor români în ceea ce priveşte vinurile ecologice autohtone (Sandra Cahu, Wine in Business Centre Bucharest; Prof. Arina Antoce).
La sfârşitul lucrărilor vorbitorii străini şi români deopotrivă au participat la o dezbatere de tip workshop, împreună cu publicul, răspunzând la o sumedenie de întrebări specifice domeniului, pe sub
Evenimentul a constituit un bun prilej pentru participanţii din România interesaţi de vinul ecologic de a se pune la curent cu situaţia din acest domeniu la nivel european, aceştia apreciind calitatea şi nivelul profesional al lucrărilor prezentate. La rândul lor participanţii din străinătate, mulţi dintre ei aflaţi la prima vizită în România, s-au arătat încântaţi de organizarea şi nivelul ridicat al conferinţei, lucru care nu poate decât să ne bucure.
Programul complet al conferinţei şi lista lucrărilor prezentate, precum şi noutăţi despre alte activităţi ale proiectului vor putea fi consultate foarte curând la adresa de internet https://oenobio-project.eu/