Ce vinuri merită să cumpărăm? Opinia specialiștilor.
Pentru că poșta redacției noastre e plină de întrebări de genul:
- ce vinuri ar trebui să cumpărăm?
- Care sunt cele mai bune vinuri raport calitate-preț?
- De ce să mă duc la un eveniment de vinuri?
- De ce să particip la degustări de vinuri?
Ne-am gândit să răspundem la toate aceste întrebări într-un singur articol. Pentru că Mega Image-urile sunt la fiecare pas la noi în țară, indiferent de orașul în care vă aflați, am ales acest magazin ca fiind magazinul principal de la care puteți cumpăra următoarele produse recomandate. Motivele sunt simple, pe lângă că sunt accesibile ca locație, acestea au prețuri chiar foarte bune la vinuri (spre deosebire de Issa sau chioșcuri), raport calitate-preț. Am mai repetat pe site-ul nostru topwines.ro dedicat vinurilor: trebuie doar să știi ce să cumperi, atât (valabil și pentru băuturi alcoolice, distilate, cum precizam noi pe beeruniversity.r0).
Deci, să trecem la treabă. Mai întâi, am selectat de pe site-ul online al Mega Image-ului să-mi caute vinurile lor după preț (link aici):
-
Vin rosu 0.75L Pays D’OC Carbenet – 13,99 lei
Un vin roșu puternic, pe care îl puteți găsi în mai toate variantele, gen Cabernet Sauvignon (dacă doriți ceva mai tare, vânos, puternic, dar și foarte aromat), Merlot (care este foarte fructat, calitatea vinului reflectându-se mai ales în postgust, unde predomină gustul de prune și alte fructe de pădure, un vin mai ușor alcoolizat decât Cabernet)
Ce înseamnă Pays D’oc – se traduce efectiv “vin de țară”, iar d’oc indică originea sa/proveniența sa din Franța, mai exact podgoriile din Languedoc -Roussillon. Sunt printre cele mai produse vinuri franțuzești și printre cele mai consumate, fiind de departe cel mai exportat tip de vin francez. Trebuie să înțelegeți că vinurile se clasifică, mai mult decât după soiuri, pe regiuni de provenineță. Asta pentru că un anumit tip de sol sau de creștere a viței de vie determină caracteristicile sale (unice de cele mai multe ori), care se reflectă în vin (produsul strugurilor sau procesului de vinificare). Restul factorilor sunt și ei importanți, dar nu într-o majoritate (cum ar fi, tipul de producție, materialele folosite la producție, în special utilajele folosite, tipul de baric, calitatea baricului etc.).
Rețineți că, în general, vinurile IGP (sau, în românește, IGP – indicație geografică protejată) sunt destul de bune și au calitate superioară, pentru că pentru a cere Uniunii Europene sau statului în care produci vinului o astfel de marcă (protejată) presupune un proces dificil, mai ales în privința verificării de către autoritatea de stat a calității și provenienței vinului (sunt efectiv verificate toate componentele procesului de vinificație, de la plantarea și recoltarea strugurilor, până la vânzarea lor pe rafturi).
- Vin roșu 0.75L Pays D’OC Merlot – 13.99 lei
- Vin roșu Pelin, Domeniile Dealu Mare, Urlați – 14.86 lei
Domeniile Urlați își crește soiurile de vin pe cea mai întinsă podgorie din România, Dealu Mare (65 de km și 15 mii de ha de viță de vie, cu o activitate de acest gen efectuată în această locație cunoscută încă din sec. XIV, fapt atestat prin mai multe documente). Nu numai datorită întinderii sale incredibile este cunoscută această zona geografică de vinificație, dar și datorită calității sale superioare. Pământul de aici este special făcut pentru vinurile roșii, datorită compoziție sale speciale (datorită oxizilor de fier). Totodată, oferă și o aromă puternică vinurilor sale – astfel, poți determina în prealabil, în urma parcurgerii etapelor de degustare, că un vin provine din Dealu Mare. De aceea, această regiune se mai numește și Bordeaux-ul României.
Pelinul este un soi special, care este produs dintr-o plantă numită pelin (în mare parte, pentru că procesul de producție al acestui vin presupune și adăugarea multor alte plante). De aceea, vinul are un gust amar. Se spune că acest tip de vin ori poate să-ți placă, ori poate să-ți urască.
Continuarea ARTICOLULUI MÂINE!