Farmaciile din România o duc cel mai bine în România

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Astăzi toată lumea are nevoie de pastile, fie că vorbim de suplimente alimentare sau de boli/afecțiuni mai puțin grave. Această necesitate a populației se reflectă, desigur, în oferta permanentă crescândă a pieței farmaceutice. Se nasc din ce în ce mai multe afaceri de acest gen și ele sunt foarte profitabile. O analiză realiză de Frames dovedesc câți bani scot din acest business antreprenorii cu pricina.

  • Sumele exorbitante scoase de farmacii anul trecut

Anul trecut, cifra de afaceri a giganților din industria farmaceutică a trecut cu brio de 20 de miliarde de lei, asta înseamnă o majorare incredibilă în comparație cu 2018. Vreo 1 miliard de lei.

La noi în țară există 4.279 de firme care lucrează în domeniul medicamentelor. Cam în fiecare an cresc cu 1 mie numărul farmaciilor.

Gândiți-vă că în 2010, existau cu 50% mai puține farmacii decât acum, de la 9,75 miliarde de lei la 19,05 miliarde lei a crescut câțtigul.  Totodată în privința profitului net observăm un avans de la 505 milioane lei (în 2010) la 811,6 milioane de lei, în 2018. Capitalul total de acum doi ani al acestora era de 2,4 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult în raport cu 2010, iar mai mult de 1/4 din ele (cam 1.387) raportau afaceri între 1 şi 5 milioane de lei.

Autorii studiului speculează ca doar 4% dintre comapniile românești se află într-un risc major (datorii sau alte probleme), dovezile sunt pe cifre, pierderile nete ale domeniului arată 93,3 milioane lei, în comparație cu 141, 5 milioane de lei, în 2012. Deci lucrurile arată foarte bine pentru acest sector din economie.

  • Cei mai mari din domeniu

Din punctul de vedere al CA, cea mai mare companie, în 2018, este Sensiblu SRL, care arată un profit de 1,73 miliarde lei (+700 milioane lei faţă de 2010). După ea se clasează S.I.E.P.C.O.F.A.R SRL – firma care are în administrare cunoscutul brand Dona, cu afaceri de 978,9 milioane de lei (597,4 milioane lei, în 2010) şi pe locul 3 – Help Net Farma SA – cu câștiguri de 665,4 milioane de lei în 2018.

Pe următoarele locuri se regăsesc Catena Hygeia SRL, Farmacia Tei SRL, RoPharma SA, Med-Serv United SRL, Farmaceutica ArgesFarm SA, Lavira Transport SRL şi DucFarm SRL.

La nivel general, primii 10 jucători din piaţa pharma din România raportau o cifră de afaceri de 5,97 miliarde de lei şi un profit net de 162,8 milioane lei, la un total de 9.377 de angajaţi.

Principalele cauze de creștere al acestor business-uri sunt: tratamentele (prescripțiile medicale fiind hotărâtoare în acest sens), suplimentele alimentare și, mai ales, consumul de antibiotice (de cele mai multe ori nejustificat, UE arătând prin studiile sale că România ocupă locurile fruntașe din clasamentul Uniunii la acest capitol; mai mult de jumătate din aceste tratamente fiind nejustificate).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: