Legenda Văii Vinului și bogățiile ei naturale
Localitatea Valea Vinului care are o populație de numai 200 de locuitori se află la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei este una dintre acele locuri în care natura poate fi privită în cea mai brută formă. Mai jos vă prezentăm imagini cu câteva din scenele superbe din localitate – te lasă cu gura căscată, garantăm! Aproape toți sătenii știu de legendele care circulă în acest sat, despre cum au reușit să se îmbogăţească nobilii din Transilvania în urmă cu câteva secole.
Localitatea Valea Vinului ține de comuna Rodna și se află la 70 de kilometri de Bistriţa, la un pas de intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Există în mod oficial încă din 1853, cu numele Borpatakhoz, fiind la origine un mic sat maghiar catolic. Ulterior, numele a fost schimbat în Valea Vinului, origina numelui aflându-se în denumirea râului arămiu-gălbui, care tece prin localitate.
Totodată, sătenii cred că numele localităţii mai are o origine, respectiv savoarea apei minerale care se găseşte în zonă, care este la fel de gustoasă ca şi vinul. Această regiune este cel mai bine cunoscută pentru minele care au fost exploatate intens în urmă cu mult timp și care au adus un plus de bogăție țării la acea vreme.De fapt, mai întreaga regiune este plină de bogății naturale., și nu numai de cele care pot oferi un plus economic, ci și unul sufletesc.
În spatele munților înalți se află galerii miniere care se întind pe zeci de kilometri. Aici se exploata aur, argint, zinc, cupru şi plumb. În perioada Austro-Ungară, din minele amenajate la Valea Vinului au fost scoase 2000 de tone de argint, 60 de tone de cupru, 300 de tone de zinc, 100 de tone de plumb şi 2-3 kilograme de aur.
Istoricii sunt de părere că de minele aflate în comuna Rodna au profitat mai mult nobili maghiari din Transilvania şi chiar domnitori. Aici sunt Munţii Rodnei, să nu uităm, cunoscuți pentru bogățiile lor naturale. Metalul preţios descoperit în inima Ardealului ajungea în ţările din sud şi sud-vest, unde erau vândute pe bani frumoși.
Mai mult, această zonă era locul de relaxare pentru Blaga, Rebreanu, Coșbuc și Sadoveanu.
Despre legendă si Casa Scriitorilor, puteți căuta mai mult aici: http://bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=2&article=21611