Fagii, o alternativă la antibiotice?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Bacteriofagii au fost schimbate cu o solutie mai eficienta, respectiv cu antibiotice moderne, cu toate acestea, pe măsură ce oamenii de știință continuă studiile, află că în timp s-ar putea să ofere efectul invers: o rezistență antimicrobienă foarte puternică.

Fagii au fost descoperiți în 1917 de biologul francez canadian Félix d’Hérelle, iar aceștia reprezintă de fapt niște viruși minusculi care mănâncă în mod obișnuit bacteriile. Utilizarea lor pe scară largă a început după cel de-al Doilea Război Mondial, dar în mare parte în Occident și mai puțin în Europa Orientală.

Astăzi, s-ar putea vedea mai mult ca o prelungire a antibioticelor, a căror folosință acerbă a condus la o rezistență bacterienă și la dezvoltarea superbugurilor, adică virusuri, bacterii sau microbi, care au creat o rezistență la tratamentele cu antibiotice.

Dezavantajul fagiilor este faptul că ele sunt eficiente numai împotriva anumitor tipuri de virusuri, deci ele trebuie folosite cu mare atenție.

“În viitorul apropiat, fagii vor fi secundari antibioticelor, deoarece aceștia pot lucra în continuare împotriva majorității agenților patogeni. Fagii vor fi opțiunea atunci când nu mai ai de ales”, este de părere Sivachandran Parimannan, cercetător la Centrul de Excelență AIMST University din Kedah, Malaezia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rezistența antimicrobiană poate face mai mult rău decât bine, rezistența microbiană ducând uneori și la decese, adica la transformarea unei infecții ușoare în una mortală.

Un raport al ONU a demonstrat că oamenii mor în fiecare an din cauza bolilor rezistente la medicamente, iar acest număr ar putea crește de la 700.000 la 10 milioane în 30 de ani, dacă ar fi să nu fie luate măsuri.

„În principiu, fagii sunt mai ieftini și mai rapid de dezvoltat decat medicamentele convenționale, pot fi proiectați pentru a minimiza rezistența bacteriană viitoare și nu au raportate efecte secundare”, este de părere Tobi Nagel, un inginer biomedical din California, care a lansat Phages for Global Health (PGH) în 2014 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM).

“Pot fi produși cu ajutorul unor echipamente relativ simple, care sunt ușor accesibile oamenilor de știință din țările în curs de dezvoltare, care sunt cele mai amenințate de creșterea RAM.”

 

S-a menționat, însă, în repetate rânduri că fagii funcționează mai puțin eficient decât antibioticile. Mai mult, ele nici nu pot fi găsite ușor, pentru că, după cum am menționat, spectrul lor de utilizare este foarte mic, deci trebuie găsit exact fagul potivit pentu sistemul tău și virusul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: