Povestea berii artizanale românești
Oriel Beer, Bereta, Capra Noastră, Bere Griviţa, Perfektum, Bere à la Cluj, Anagram sunt noile branduri de bere artizanală din România, un sector care a înflorit în ultimii ani, care a pornit de la 0 și a ajuns la 59 de unităţi în doar 9 ani (2010-2019).
„Din rândul berarilor actuali, cred că 70% suntem cei care am început să facem bere acasă şi dintr-o pasiune ne-am dus la nivelul următor. Nu există o concurenţă reală cu marii producători, facem beri diferite. Este loc pentru toată lumea“.
Micii afaceristi au reușit să schimbe mentalitatea consumatorului român, atrăgându-l mai mult către ideea de calitate, decât cantitate. După cum bine vă amintiți, avem o groază de articole pe tema berilor artizanale, ultimul îl puteți citi chiar dând click AICI. Numărul companiilor producatoare din acest sector a crescut de la 13 în 2010 la 67 în 2019 – conform informațiilor oficiale emise de Asociaţia Berarii României.
În 2010, producţia locală de bere era ocupată în mare parte de firmele multinaţionale și deja recunoscute – Ursus Breweries, Heineken Romania, Bergenbier, URBB (Tuborg) – ceea ce popular numim noi bere industrială. Mai existau și unii jucători de producție medie care fabricau ceva bere artiznală Bermas Suceava sau Martens Galaţi. Cu toate aceestea, la noi nu exista o singură microberărie în 2010. Dacă ne uităm peste un deceniu pe piața noastră există 59 de microberării, cu toate că volumul de producție nu este nici pe departe colosal.