Din cauza neintervenției statului, producătorii de vin suferă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

În Catalogul Soiurilor de plante pentru anul 2020 s-au inclus opt soiuri apirene de struguri : Apiren Alb, Apiren Basarabean, Apiren Roz, Apiren Roz Timpuriu, Apiren Negru de Grozești, Kișmiș Lucistîi, Kișmiș Moldovenesc și Romulus.

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova au cerut testarea și omologarea mai multor soiuri de struguri fără semințe, mai ales că cererea pentru acestea crește.

„Este absolut necesară testarea mai multor soiuri apirene. Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante este finanțată din buget, astfel ar putea fi direcționate surse pentru cumpărarea și testarea a cel puțin 50 de soiuri de plante. Este necesar să determinăm care din soiurile fără semințe ce se află în topul vânzărilor pot fi cultivate și în Moldova. În plus, este necesar de a obține dreptul de a le multiplica. Toate aceste lucruri pot fi realizate în viitorul apropiat, iar în acest mod producătorii ar avea un ajutor real”, a transmis cititorilor Gheorghe Gaberi, președintele asociației.

Fără testare și omologare, producătorii de vin sunt obligați să importe diferite soiuri și să scoată din buzunar mai mulți bani deoarece trebuie ei să realizeze testările.

Asociația a solicitat Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante să afle câte soiuri se află acum în testare. Din nefericire, nu există deocamdată nici o testare în desfășurare. Aceasta este o problemă, pentru că producătorii vor trebuie să se mulțumească cu cele 8 soiuri apirene de viță de vie omologate.

Aceeasși problema sau asemănător există și la producătorii de mere, cireșe, piersici, dar și producătorii de alte culturi care se simt obligați să planteze soiuri ce nu sunt omologate, pentru a-și putea vinde fructele pe piețele externe.

Cu toate acestea, asociațiile de profil au cerut în numeroase rânduri creșterea eficienței omologării mai multor soiuri solicitate pe piețele externe, iar majoritate au rămas doar atât: cereri. Nu este deloc benefic economiei, deoarece bani există, investiții în sectorul horticol s-au realizat, iar aceste probleme opresc producătorii din a se dezvolta corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: