Hibrizii de porumb Pioneer și performanțele obținute de profesioniștii de la TCE 3 Brazi
Indiferent de zonă, fermierii s-au convins de calitatea geneticii puse la dispoziție de Corteva Agriscience, motiv pentru care hibrizii de porumb Pioneer® ocupă o suprafață importantă în cadrul fermelor din România. Nu este de mirare că în cadrul celor mai productive ferme, hibrizii Pioneer reprezintă alegerea potrivită an de an, iar atunci când este momentul bilanțului satisfacția este pe măsura așteptărilor.
TCE 3 Brazi este unul dintre cele mai importante grupuri de firme din țară, motiv pentru care performanța este un cuvânt cheie atunci când vorbim despre producțiile obținute. Domnul Vasile Iacob conduce o echipă bine pregătită, atentă la tot ce este nou în piața agricolă și este în același timp unul dintre cei mai vechi parteneri ai companiei Corteva Agriscience. În fiecare campanie testează noi hibrizi și face cele mai bune alegeri în ceea ce privește tehnologia pe care o aplică.
“De 6 ani organizăm alături de compania Corteva Agriscience platforma de la Zănești și trebuie să spun că din inputurile pe care noi le achiziționăm în fiecare an, cca. 70% sunt de la Corteva. Mă refer inclusiv la sămânța de hibrizi de porumb, floarea-soarelui, soia și o bună parte din pesticidele pe care le aplicăm în cadrul companiei. Dacă ar fi să vorbim de porumb, trebuie să spun că noi cultivăm 2.000 ha cu porumb, iar 95% din suprafață este semănată cu hibrizi Pioneer®. Alegem hibrizi între 240-380 FAO, iar în jur de 80% dintre aceștia sunt hibrizi AQUAmax și au tehnologia Lumigen. În ultimii ani, producțiile cele mai mici au fost de 10 t/ha, însă în ultimii 2 ani am obținut peste 12 t/ha porumb boabe, producție stas pe întreaga suprafață”, a declarat domnul Vasile Iacob.
Lotul demonstrativ de la Zănești a cuprins în anul 2020 nu mai puțin de 21 de hibrizi de porumb. Mai mult decât atât, exact cum amintea și domnul Vasile Iacob, aici au fost aplicate și produse de protecția plantelor din portofoliul Corteva și după cum se poate observa din imagine, rezultatele obținute au fost foarte bune.
“Din multitudinea de hibrizi semănați pe această platformă aș vrea să enumăr 4 dintre ei, despre care știu că pot oferi rezultate excepționale fermierilor din zona Moldovei. Aș aminti mai întâi hibridul P8834 – FAO 310, a cărui caracteristică principală este faptul că pierde foarte bine apa după maturitatea fiziologică și poate fi comparat în ceea ce privește productivitatea cu hibrizi din grupe FAO mult mai joase. Apoi, P9610 – FAO 330 ce vine să înlocuiască hibridul P9241. Are o productivitate excepțională și o adaptabilitate excelentă la condițiile de climă și mediu. De asemenea, aș mai menționa hibridul P9415 FAO 340 care se caracterizează printr-o intensivitate deosebită. Recomandăm semănatul acestuia cu 5.000 de plante în plus pe hectar față de cum suntem obișnuiți. Și nu în ultimul rând, hibridul P9889 – 350 FAO, care vine să înlocuiască hibridul P9903, cel mai cultivat hibrid din România. Acesta are o productivitate excepțională și o productivitate foarte bună”, a specificat Valentin Mihai, Category Marketing Manager Corn & Soybean România și Moldova.
Ultimul hibrid menționat a oferit și producții excelente în cultură, nu doar în cadrul platformei. De altfel, tânărul Ionuț Radu, care se ocupă în mod deosebit cu chimizarea în cadrul grupului, menționează faptul că în acest an cca. 500 ha vor fi ocupate de hibridul P9889, tocmai pentru că în 2020 și-a demonstrat potențialul și a oferit 13.220 kg/ha.
“În 2020, hibridul P9889 a fost semănat începând cu data de 29.04.2020 în ferma noastră, fiind primul an în care l-am introdus pe o suprafața de aproximativ 220 de ha, din totalul de 1.710, ocupată exclusiv cu hibrizi Pioneer®. Ca și tehnologie, noi administram ureea la pregătirea patului germinativ, iar îngrășămintele complexe simultan cu semănatul. Am aplicat stabilizatorul de azot N-lock, actualul Instinct™ împreuna cu un erbicid preemergent, iar în vegetație am intervenit cu Principal® Plus. Am fost plăcut surprinși de capacitatea de adaptabilitate la condițiile grele de anul trecut, mă refer la secetă, și de vârful de producție pe care l-am obținut”, a mai declarat Ionuț Radu.
Reprezentanții Corteva Agriscience recomandă tuturor fermierilor din zona Moldovei, dar nu numai, să aleagă genetica Corteva, să apeleze la sfaturile promotorilor din zonă pentru a monitoriza cât mai bine cultura pe care o vor înființa în acest an, tocmai pentru ca în toamnă, atunci când vine momentul recoltării, să fie mulțumiți de producțiile oferite.