GRECIA LICHIDĂ LA STICLĂ – Ammouliani turnat în pahare
Anul acesta, 2021, și-a respectat pe deplin blazonul. În Ammouliani, am reușit să facem o degustare, eu îi spun degustarea anului. Fiindcă anul 2021 a fost sărac în degustări și evenimente, iar noi am mai avut doar încă o degustare de referință, cea pe care am menționat-o/am scris în numărul de TOP DRINFOOD& LIFESTYLE care a trecut, nr. 2/2021(în absolut, nr. 20/din 2012 încoace, căci peste 5 luni vom împlini ZECE ANI de activitate). Doar ROWINE ce-a mai rivalizat cu grecii…
Acum, relatare: evenimentul a avut într-o seară, pe terasa Hotelului SUNRISE. După cină, adică începând cu orele 20.00. Au fost invitați la DEGUSTARE toți oaspeții hotelului, așa că ne-am aflat într-o companie selectă, mutinațională: ruși amestecați cu unguri, desigur și cu greci/deopotrivă cu români.
Atmosfera: puțin spus efervescentă.
Receptivitate: maximă, atât din partea gazdelor, reprezentate de/prin NIKITAS MARTIGAKIS și KAITHI TSAKNI (în primul rând). Așa că și vinurile au fost aduse tot la opțiunea gazdelor.
Prezentarea a fost făcută de subsemnatul și Nikitas, cărora li s-a adăugat, de câte ori a fost nevoie, și dragul de FLORIN ALBU.
DISTRIBUȚIA DE GALĂ:
- TRAPEZOS, CĂCI ȘI GRECIII LOCUIESC ÎN TRAPEZ?
Primul vin deschis a fost un vin sec, de proveniență locală, un vin din registrul celor albe, cum îi șade bine la o deschidere aproape șahistă. Vinul se cheamă TRAPEZOS – și este un vin de culoare galben pai. Este un vin care-și poartă soiul inscripționat pe etichetă: un SAUVIGNON BLANC. - UN VIN DIN PRIMUL AN DE PANDEMIE
Al doilea vin din tragere/extragere a fost tot un alb – și din aceeași constelație ca anteriorul: tot SAUVIGNON ALB. Tăria alcoolică s-a dovedit cumva medie, adică tot 13 grade alcoolice din volum. Vinul purta pe el inscripționat anul de recoltă/fabricație, care era primul an de pandemie: 2020. Și numele vinului era o cifră:20! - BIO SAU ORGANIC/DE LA VATOPEDU
Ei bine, acum trecem la numărul TREI, care este – incredibil dar adevărat! – tot un SAUVIGNON BLANC. Da, dar nu grăbiți să trageți destul de prematur concluziile! Pentru că, în primul rând, de data asta este vorba de un vin ceva mai tare:tăria alcoolică a înaintat spre 14 grade…Da, și mai trebuie să vă spunem că este un vin BIO/sau ORGANIC, depinde care dintre epitete vă place, deoarece ele înseamnă același lucru. Este de la VATOPEDU și este un vin cu specific mânăstiresc.
Denumirea lui: ASSYRTIKO-ATHIRIS. - CÂND VIAȚA (CHIAR) BATE ÎN ROZE
Al patrulea în ordinea noastră de bătaie la degustare s-a dovedit a fi un vin ROSE. Și de altfel trebuie neaparat specificat că este vorba despre un rose obținut din MERLOT. Cu o tărie alcoolică respectabilă pentru un vin rose: am spus 13,5 grade alcoolice din volum.
De menționat că pe poziție recesivă se mai află îmbuteliat în sticlă și soiul CABERNET SAUVIGNON, probabi cu scopul de a ranforsa caracterul de căprioară al Merlot-ului.
Producător al acestuia este importantul conglomerat AGROVISION. - PRONUNȚAȚI: MI-LO-PO-TA-MOS!!!
Și ultimul pe care vi-l vom prezenta în această ediție (pentru că pe celelalte le rezervăm edițiilor viitoare) este MILOPOTAMOS. Tot mânăstiresc, după câte am înțeles. Și tot un rose. Cu o tărie medie de data asta, de doar 12,5 grade alcoolice(din volum).
Soiul, de data asta, se numește MUSCAT DE HAMBURG, un soi cu adevărat renumit, care se găsește (de achiziționat) și pe meleagurile noastre.
Este un soi cu anul de recoltă 2020.
Din formula vinurilor drese cu miere de albine de vestitul părinte (din Muntele Athos) EPIPHANIOS.
NICOLETA GĂLĂȚANU
MIHAIL GĂLĂȚANU