Vinul nu trebuie să lipsească din regimul diabeticilor
Oamenii de stiinta de la o universitate cu renume din lume au descoperit ca un simplu pahar de vin rosu poate ajuta la o mai buna circulatie cardiovasculară, in cazul oamenilor care se confrunta cu diabetul zaharat. Autorii studiului sunt cei de la Universitatea Ben Gurion din Neghev (Israel).
Printre alte beneficii ale acestei obisnuinte se numara si: colesterolul, precum si inima acelora care sufera de acelasi tip de diabet, dar au avut si un somn mai linistitor.
Cei de la Universitatea din Israel urmareau sa afle mai multe despre consecintele pe care consumul moderat de alcool le are asupra diabeticilor. Astfel, au decis sa le ofere mai multe soiuri din care sa guste cei 224 de pacienți cu diabet de tip 2, cu vârste între 45 și 75 de ani, ca sa le poata masura. Aproape toti cei sub observatie obisnuiau sa consume alcool, la acel moment. Au fost organizati si in 3 serii: unii au băut seară de seara 150 de mililitri de apă minerală la cină, apoi, urmatorii au consumat 150 de mililitri de vin alb si, in sfarsit, altii exact aceeași cantitate ca si persoanele din seriile precedente, dar de vin roșu. Alimentele consumate de toti au fost la fel, fara deosebiri, cu un regim mediteranean, insa cu mentiunea ca erau fara limite.
Studiul a avut o perioada de 2 ani si, la sfarsit, au aflat ca “un consum moderat de vin, mai ales roșu, în cadrul unui regim alimentar sănătos, nu este periculos și scade ușor riscul cardiovascular”. “Vinul roșu este cel mai benefic pentru metabolism, în principal fiindcă ameliorează sensibil profilul lipidic, mărind colesterolul bun (HDL) și reducând raportul dintre colesterolul total și cel HDL”, spun cei de la Universitatea Ben Gurion din Neghev.