Vin spumant vs șampanie

Din moment ce nu multe persoane stiu ca vinul spumant si sampanie nu sunt acelasi lucru, ne-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa facem un articol despre diferentele MARI dintre cele doua. Ce este drept, uneori poate crea si ambiguitati anumite asemanari dintre cele doua. Maine vom publica si cea de-a doua parte a articolului, daca aparut CLICK AICI pentru a vedea.

  • Sampania (Champagne) 

Cuvantul sampanie vine, cum poate ati observat deja, din limba franceza, de la “champagne”, care inseamna ca acest tip de bautura alcoolica se face NUMAI in regiunea Champagne din Franta, mai exact din soiuri de struguri crescute in acea zona: chardonnay (albi) si pinot noir (negri). Nu usor de facut, trebuie sa precizam, sampania are cunoscuta ei aciditate, fiind produsa urmand reteta traditionala a Champenoise (adica cea de-a doua fermentatie se face in sticla, ceea ce inseamna o vechime de cel putin 3 ani, pentru ca, altfel, nu este destul de aromata).

Una dintre cele mai faimoase branduri din domeniu sunt MOET si Dom Perignon, cel din urma reprezentand adevaratul “rege” al sampaniei.

  • Prosecco

Un al doilea tip de sampanie este Prosecco. Vin spumant alb, de data aceasta, sec ori extra sec si produs in regiunea Veneto, Italia, la doar cativa zeci de km de Venetia. Realizat din struguri Glera sau, de unde se trage si numele soiului, prosecco. A confunda Prosecco cu Sampania e ca si cum ai confunda Galatiul cu Braila, cele doua sunt intr-o competitie acerba. Primul are o reteta diferita, unde cea de-a doua fermentatie se face in cisterne din otel inoxidabil (metoda Charmat), iar nu in sticle, care, printre altele, este si mult mai ieftina. Aroma ei este cea care te da pe spate.

Este bine sa fie baut cat mai rapid, cat este in forta vinul, pentru ca aroma ei specifica sa nu dispara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: