Fermierii s-ar putea să rămână fără plățile în avans

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

SIVECO România anunta ca nu mai are posibilitatea de a intervenii în programul informatic IACS, care se ocupa cu plăţile pentru fermieri, desi aceasta nu include si intervenţiile în garanţie.

APIA şi SIVECO au contract incheiat privind dezvoltarea soft-ului IACS, ce a expirat în data de 30.06.2017, insa cea din urma a continuat să-si puna cei 30 de specialişti pentru rezolvarea problemelor tehnice de la APIA, referitoare la pregătirea şi administrarea sistemului informatic pentru virarea plăţilor în avans, lucrari care nu au fost prevazute in contract. Astfel, s-a putut asigura atingerea scopului principal de incepere a plăţilor în avans din campania agricolă 2017 la data de 16.10.2017.

De fapt, specialiştii de la SIVECO Romania i-au ajutat pe cei de la APIA sa atinga un record de viteză şi marime in cazul platilor în avans a subvenţiilor europene în campania agricolă 2017, la un nivel mai mare de 900 milioane Euro, pentru mai mult de 735.000 fermieri (reprezentând 88,8% din numărul de fermieri eligibili la plată pentru avans).

SIVECO România sustine ca tocmai datorita faptului ca a inteles nevoile fermierilor de a primi in continuare plăţile din subventii europene, pentru ca cunoaşte problemele esentiala ale agriculturii:

“Însă întârzierile deliberate în ceea ce priveşte desfăşurarea achiziţiei de servicii de administrare sistem, baze de date şi mentenanţă, precum şi abaterile de la legislaţia naţională şi europeană comise de comisia de achiziţii de la APIA ne forţează să anunţăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanţia contractuală.

Este important de menţionat şi că, în urma unei situaţii similare, petrecute în 2008, Consiliul Concurenţei a amendat SIVECO în mod cu totul nedrept. Sancţiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar şi aplicarea unei amenzi foarte mari, în condiţiile în care, şi în campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvenţiilor agricole din Campania 2008 şi demararea la timp a Campaniei 2009.

Prin softul dezvoltat de SIVECO pentru APIA s-au plătit până în prezent, în condiţii de maximă siguranţă, peste 20 miliarde Euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbţiei de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%.” mai spune comunicatul de presa al SIVECO Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: