Suplimentele alimentare ne pot strica sănătatea!
Astazi abordam un subiect interesant: suplimentele alimentare. Majoritatea oamenilor de azi cred ca acestea sunt inofensive, in mare parte. Eh, nu chiar. Adevarul e undeva la mijloc. Cu toate acestea, realitatea e ca suplimentele alimentare se consuma numai daca medicul tau iti indica asta, atentioneaza specialistii. Tot ce este procesat chimic, e imposibil sa fie naturala TOTAL.
Absolut imposibil, intrebati pe oricine din industria farmaceutica, caci asta le va fi raspunsul. Mai mult reclamele sunt cele care le “recomanda” oamenilor sa consume aceste pilule. Vitamine și minerale sunt hrana corpului și se iau din alimente, din fructe in primul rand, dar nu din pilule.
Pot fi periculoase, pentru ca ne poate fi stricat ficatul, care e obligat sa tot asimileze substanțe toxice, prea multe.
Pentru femeile gravide, luare pilulelor de acest gen este si mai grava, incat este mult mai restrans tratamentul de administrare cu vitaminele D cu precădere a vitaminei D, fara de care se ajunge la rahitism. Da prea mult e mereu mai rau, dovada ca ele pot afecta rinichii, creste riscul de cancer de pancreas și de prostată. Cea injectabilă poate produce probleme de inima la bebelus.
Aceeasi poveste este si la vitamina A, care poate crea boli neurologice grave, scade duritatea oaselor, strica ficatul și, in definitiv, la mai putin ani de viața. Ca sa nu mai vorbim la sarcina ce efecte dezastruase ar putea avea…
Vitamina E in exces creste riscul de cancer, mai ales pulmonar. Poate crește tensiunea la hipertensivi și dereglări in cazul celor care au diabet sau hipertiroidie.
Prea mult B9 crește riscul dezvoltarii cancerului de prostată.
Prea mult fier duce la probleme cu organele interne, pe cand excesul de calciu ne predispune la atac de cord și accidente vasculare cerebrale.
Mai nou, ultimele studii au indicat ca luare prea multor suplimente poate duce la schimbari ale ADN-ului, cauzează cancer, iar specialistii afirma ca nutrienții nu trebuie luati asa oricum, ca, pana la urma, ne jucam cu propria noastra sanatate.
Alte cazuri sunt cele in care avem nevoie de vitaminele K, D și de calciu, pentru metabolizarea sanatoasa, data de a doua vitamina. Sportul si, cresterea in genere, duce la un consum de calorii mai mare. De aceea, copii cer vitamine! Dar asta decide numai medicul, in privinta suplimentelor, daca e nevoie. Pentru ca daca hrana e variata si faci sport, atunci suplimentele nici nu au ce cauta in alimentatia ta. La fel si in cazul in care suferiti de o boala. Mai pe scurt, daca folosirea substanțelor antitermice cere și o crestere de vitamine din grupul celor antioxidante, ca vitamina C.