Mini-livadă la tine-n curte!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Daca ai o proprietate de cel putin 300-400 de metri patrati, atunci trebuie obligatoriu sa va infiintati o mica livada acolosa. De ce? Pai pentru ca mare parte din fructele pe care le mancam noi astazi nu sunt 100% ecologice, nici macar pe aproape, ci sunt distruse de metodele moderne de dezvoltare: ingrasaminte chimice de sinteza, se folosesc pesticide, conservanti artificiali, hormoni de crestere si alte substante cu denumiri dubioase.

6 SFATURI:

  1. Cea mai ecologica modalitate de combatere a insectelor daunatoare este “capcana dulce”. Deci, fiecare pom are printre crengi lasat un recipient din plastic care contine mai mult de 50% o substanta bazataa pe apa cu zahar, de care imediat insectele se apropie.
  2. Intre sfarsitul lunii martie si inceputul lunii iunie este intervalul cel mai periculos, pentru ca atunci este momentul in care infectiile, condiele apar, precum si sporii care asigura multiplicarea ciupercilor. Sub pomi trebuie sa fie curat si frumos tocate frunzele, intrucat distrugerea lor produce moartea miceliului, iar probabilitatea ca infectia sa reapara e mai mica.
  3. Prin taierile de rodire se distruge semischeletul lung si subtire, care nu da ramuri roditoare. Ramurile de rod pastrate pentru fructificare au nevoie sa fie cat mai spre baza semischeletului, pentru ca ele sunt cel mai bine hranite si pot duce la o reproducere rapida
  4. Desfundarea terenului (la o adancime de 60-80 cm) este cea mai importata operatie pentru infiintarea unei plantatii, pentru ca solul se aeriseste si pastreaza mult mai bine ingrasamintele. In gradinile familiale pamantul poate fi facut numai cu saparea unor gropi largi (1,0 m × 0,8 m) si care reprezinta un bun punct de pornire pentru dezvoltarea pomilor, la inceput.
  5. Daca pamantul este fertil si regiunea cu precipitatii puternice, in functie de gradul pe care il prezinta acesti doi factori, cu cat gradul lor este mai mare, cu atat se planteaza mai rar, intrucat ei cresc foarte rapid
  6. Mocirlirea radacinilor presupune scufundarea de mai multe ori a radacinilor pomilor intr-o combinatie realizata din componente egale de balega proaspata de vita, pamant de telina si apa. Astfel, se asigura dupa plantare un contact bun cu solul, o buna cicatrizare a ranilor si un aflux consistent de substante nutritive. Pomii se vor planta imediat dupa mocirlire, ca mocirla sa nu se usuce pe radacini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: