VINVEST și Identitatea vinului românesc

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

3 zile de vis au fost pentru vinul romanesc, de vineri, 30 martie şi până duminică seara, 1 aprilie, Timişoara s-a simtit in aceasta perioada ca o adevarata „Capitala a vinului”, datorita unui eveniment foarte special: Salonul Internaţional de Vinuri „VINVEST 2018”, aflat la cea dea XV-a ediție şi care anul acesta a avut motto-ul „Identitatea vinului românesc”.

Deci, mai intai o scurta prezentare, despre vin: in anul 2017 producția de vin a României s-a majorat cu 64% in raport cu 2016, de la 3,3 până la 5,3 milioane hectolitri, reprezentand locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin. În 2017 singura crestere care a fost peste a noastra a fost cea a Braziliei.

„După două recolte slabe, România a revenit la un nivel ridicat de producție”, a spus OIV.

Sa dam un exemplu de “migrari” ale vitei de vie. De pildă, în Dobrogea otomană se cultiva: Afuz Ali, Ceauș alb şi roz, Razachie albă sau roșie, Sultanină etc. În Transilvania ori în Banat erau apreciate şi soiuri aduse din Ungaria precum: Furmint, Hárslevelű, Bakator, Ezerjo, care s-au dupa si prin Moldova și în Muntenia. Tot aici s-au iţit şi soiuri din fosta Iugoslavie: Slankamenka, cu sinonimul românesc Majarcă albă și soiul Creață de Banat, dar și soiuri din Bulgaria, ca: Pamid, cunoscut sub numele de Roșioară, Dimiat, Mavrud, Gâmza etc.

De fapt, daca ar fi sa spunem ce este Identitătatea vinului românesc, atunci am putea  zice ca trebuie sa pornim de la soiurile de la baza producerii acestuia, unite divers în sortimentele şi proporțiile pentru fiecăre podgorie. Norocul nostru este felul in care anumite soiuri autohtone au supravietuit si după invazia filoxerei, dar si soiuri străine, cu veleități oenologice bineştiute.

Din prima categorie putem da nenumarate exemple de soiuri de struguri ca: pentru vinuri albe: Grasa de Cotnari, Feteasca albă, Feteasca regală, Galbena de Odobești; pentru vinuri roşii: Băbeasca neagră, Feteasca neagră; pentru vinuri aromate: Tămâioasa românească, Busuioaca de Bohotin, în timp ce din gama soiurilor străine amintim: pentru vinuri albe: Riesling Italian, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Traminer roz, Aligote; pentru vinuri roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Burgund mare; pentru vinuri aromate: Muscat Ottonel. Este de prisos să amintim că, aşa cum era şi firesc, toate acestea s-au regăsit şi s-au bucurat de unanime aprecieri din partea specialiștilor sau a numerosului public la Salonul Internațional de Vinuri din Timișoara VINVEST ediția a XV-a, dovadă peremptorie a faptului că originalitatea şi calitatea, y compris identitatea vinurilor româneşti se află pe mâini bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: