1 kg de ardei iute charapita costă 25 mii dolari. Afaceri de mii de euro.

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Romania chiar a dat lovitura, cel mai scump ardei din lume e cultiva chiar la noi, in Vest, langa Timişoara. Cine este norocosul? Unul dintre foştii viceprimari ai oraşului. Acuma, consilier local independent din Timişoara, Adrian Orza, care declara ca iubeste agricultura bio, mai ales ardeii iuţi, urmeaza sa castige o gramada de bani din aceasta afacere.

Timişoreanul a avut chiar parte de cele dintai răsaduri de ardei iuţi din soiul Aji Charapita, fiind ardeiul cu cel mai mare pret pe piata din lume. Specialistii din domeniu au spus ca numai 1 kilogram de Aji Charapita costă între 11.000 şi 25.000 de dolari.

“L-am primit de la o cunoştinţă de peste ocean, o timişoreancă plecată de ceva ani în America şi care ştie despre pasiunea mea pentru soiuri vechi şi ciudate. E prima dată când încerc. Am văzut că au germinat foarte puţine, semn că sunt valoroase”, a mai mentionat Adrian Orza.

Ardeii sint din Peru si numai cu putin timp in urma au ajuns si la noi in Europa, dar sint foarte greu de intretinut, din cauza conditiilor climatice foarte diferite. 

Aji Charapita pastreaza forma unor boabe de mazăre, iar desi acesta pare extrem de inofensiv la prima vedere, poate produce “pagube” seriose. Poate fi cumparat si de restaurantele de lux, dar mai ales de ele, care il cauta in forma de pudră de boia.

“Am înţeles că sunt unii cultivatori în Europa care livrează în restaurante de lux pentru că se caută arome deosebite. Sunt şi destul de iuţi, dar se pare că au o aromă deosbită”, a mai adaugat Orza.

Nu numai ca a reusit sa cultive Aji Charapita, dar Adrian Orza a scos si niste răsaduri şi de la un soi de ardei foarte rar. Adrian Orza mai creste in sera sa de la Şag, alaturi de acesta şi marele Carolina Reaper – cel care detine recordul, ca sa zicem asa, pentru cel mai iute ardei din lume pe scara Scoville.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: