Fermierii nu vor mai putea să vândă terenurile lor agricole pentru 15 ani
Se anunta modificari mari in legislatie, cu privire la achizitia de terenuri agricole. Conform noilor regulamente, cei care vor dori sa cumpere astfel de terenuri vor fi constransi de lege să nu le instraineze timp de minimum 15 ani. Dupa indeplinirea acestui termen
De asemenea, statul va incuraja achizita de pamanturi agricole de catre tineri, prin urmare, dupa coproprietari, rude sau arendaşi, urmatorii care vor avea prioritate la cumpărarea de teren agricol vor fi tinerii. In sfarsit, ultimii sunt fermierii şi statul român.
Tot ce am mentionat mai sus este scris intr-un nou proiect de lege care asteapta aprobarea de Parlament.
- Preţurile au luat-o razna după 2014
Noul proiect de lege apare dintr-o adevarata necesitate de a tine in proprietate terenurile agricole ale Romaniei, caci deja o treime din cele zece milioane de teren arabil ale tarii noastre sunt in patrimoniul cetăţenilor străini.
Dupa cum bine se stie deja, posibilitatea de a instraina pamanturile agricole către străini exista inca din anul 2014, iar tot de atunci preturile sunt din ce in ce mai mari. Fermierii au mentionat ca, de pilda, in Vestul tarii exista deja o crestere enorma, numai 1 ha de teren arabil costa 9 mii de euro.
- Cifre alarmante
In acest moment, la cifra actuală se arata ca din totalul celor mai mult de 850 mii de fermieri, care au transmis proiectele pentru fonduri europene, mai mult de jumătate dintre ei au varsta mai mare de 60 de ani. Intr-un numar restrans peste 75 de mii de solicitanţi de subvenţie intra în categoria de vârstă 31-40 de ani.
- Cadastrul, nici nu mai vorbim!
Seful MADR a mai pomenit de problema cadastrarii, si asta nu odata, ci in repetate randuri:
„Cadastru este o operaţiune grea, sunt mulți bani alocaţi, prin POR, de la UE, sunt și de la bugetul stat, peste 400 milioane de euro. Undeva în jur de patru milioane de hectare sunt cadastrate”, concluzioneaza Petre Daea.