Mustoasă de Măderat 2010
Vreau sa spun ca nu stiu exact la ce sa ma astept cand cumpar un vin care se autointituleaza “vin alb sec de calitate”, scris frumos si mare pe eticheta sticlei. Totusi, trebuie sa recunosc ca am fost placut impresionat si ca luasem vinul din pura curiozitate, oare ce am sa gasesc inauntru?
Bautura era destul de veche, lasata ceva timp pe boasca. De altfel, sa nu uitam ca la noi nu gasesti usor un astfel de vin, pe rafturile retail-urilor, intrucat, probabil, nici nu s-a impamantenit traditia vinurilor “batrane” la noi pe piata. De asta va recomand sa va faceti mai bine pivnita, daca vreti sa va delectati cu un astfel de tip de vin, chiar daca v-ar costa o gramada, merita, merita (zic eu, hic!).
Gata, ca sa nu va mai tin in suspans atata, vinul se numeste Mustoasă de Măderat 2010, pe care am tinut-o un tip in pivnita mea (vedeti de ce va zic sa va faceti una? niciodata nu stii cand o sa-ti foloseasca!). După 7 ani mă asteptam la un vin demult apus, oxidat!
Țțțț, numai ca, vedeti voi, exact aici va inselati! Gresit! Nu a fost nici macar putin oxidativ, ci a prezentat un corp bine structurat (de vin de calitate, domne!) cu o aciditate usoara și cu un postgust floral (care m-a tinut ceva timp cu gandul la el, ceea ce este de apreciat). Am fost lovit din plin de arome de miere, polen și iasomie, – care mai mult ma duc cu gandul la un Riesling, decat la o Mustoasa. Din pacate, ceea ce nu are si ar fi trebuit este complexitatea, greutatea, la fel cum o carte se bazeaza pe o filozofie/metafizica temeinica (sau plina de simboluri, interpretari si intelesuri).
Mustoasa de Măderat e un soi de vin cuminte, usor, de vară, de care sa te bucuri pe-ndelete. Crîmpoșia, la fel ca si in cazul acestui vin, am sa spun ca lucrurile se schimba cand isi lasi la invechire. E o idee buna sa-l mai lasi ceva ani la pastrare, doar pentru a vedea caracterul strugurelui.