Excesul de proteine la animale, poate avea consecințe foarte grave
Medicul veterinar Diana Monica Galatanu ne explica ca, in cazul animalelor domestice, aportul alimentar exagerat in proteine nu se prea intampla. De fapt, cel mai des se intampla ca suplimentele proteice din ratie, cum ar fi faina de carne, faina de peste, faina de soia, sa nu fie destul de bine amestecate cu elementele esentiale ale ratiei; un alt caz similar este atunci cand, din intentia de a forta marirea tineretului animal, se trece de procentul corect de administrat (proteine) in ratia mai multor specii de animale.
La pasari, administrarea mai multor proteine decat ar trebui, vor afecta puternic si negativ ritmul de crestere al puilor, in momentul in care nivelul proteic din ratie va fi de 30% ori peste. Cand ajunge la 35% proteina in ratie, sunt sanse foarte mari ca puiul sa moara.
O alta posibila explicatie este si guta nutritionala sau intoxicatia uremica la pui, fara a lua in considerare cea cauzata de deficienta de vitamina A, care poate fi data de hranirea exagerata cu substante azotoase.
Tot la ele, la nivelul stomacului sau intestinului pot aparea: necroze, ulcere si hemoragii. Cand folositi suplimente proteice pentru porcine este foarte important sa va aduceti aminte ca nu pot aduce mai multa carne decat le este posibil genetic.La taurine proteinele nu au voie sa treaca de pragul de 18% din ratie. Daca se trece de pilda, de 20% atunci deja vorbim despre (in cazul vacilor si in cazul taurilor, la un nivel putin mai mare) infecunditate. Specialistii au descoperit in urma studiilor ca supraalimentrea proteica poate provoca schimbari patologice ale ovarelor, din cauza tulburarilor functionale ale sistemului neuroendocrin. Acestea din urma pot fi reparate, cu conditia sa se revina la o alimentatie corecta si echilibrata.
Cel mai des, este vorba despre cicluri anovulatorii si, in mod succesiv, apare anafrodizia, din cauza infiltratiei grase a ovarelor. Este total anapoda sa folosesti vara doar lucerna masa verde la taurine. Animalele vor consuma de doua ori mai multe proteine decat au nevoie si, astfel, fermierii se trezesc cu tulburari la aceste animale de tipul acelora deja amintite mai sus. La masculi scade chiar foarte mult perioada de utilizare a lor la monta.
La anuite intervale de vegetatie, se poate observa ca exista plante care creeaza cantitati importante de proteina si aminoacizi liberi, in sepcial triptofan. Efectul negativ este aparitia unor boli ca emfizemul pulmonar natural. Ideea principala este ca excesul unor aminoacizi in ratie este la fel de grav ca si deficitul.