Usturoiul de Ramnicelu “ar putea ajunge în import”
Usturoiul de Ramnicelu, numit alternativ si usturoiul romanesc, si-a dobandit o popularitate foarte mare, datorita proprietatilor lor gustative si medicinale si tocmai de aceea, anul acesta, oamenii de stiinta ai Statiunii de cercetari legumicole din Buzau “i-au oferit o noua oportunitate” si l-au omologat, pentru a incepe sa fie fabricat in serie.
“Celebrul soi de usturoi romanesc de Ramnicelu a trecut anul acesta toate testele, anul viitor va fi in anul doi de testare si va fi trimis la omologare in vederea recunoasterii sale oficiale ca planta de cultura”, a declarat initiatorul acestui proiect, cercetatorul Costel Vanatoru.
Activitatile desfasurate de oamenii de stiinta au mai multe semnificatii, respectiv:
“Pe de o parte, prin inscrierea in Catalogul oficial al plantelor de cultura din Romania, producatorii vor beneficia in premiera de subventii agricole, iar, pe de alta parte, odata cu relansarea in productia de serie, de la 20-30 de hectare cultivate in prezent se poate ajunge la cateva sute de hectare, importurile de produse similare, de regula de proasta calitate, vor fi limitate”, a spus cercetatorul.
Membru corespondent al Academiei de stiinte agricole si silvice, profesorul Costel Vanatoru opiniaza ca acesta“poate ajunge cu usurinta la export”.
“Gratie unui cultivator din Ramnicelu, acest soi romanesc de usturoi a fost solicitat de un cunoscut supermarket si, totodata, statiunea de la Buzau va putea oferi de anul viitor orice cantitate de samanta certificata, pentru ca acest soi de exceptie va fi bine primit si pe mesele consumatorilor din alte tari”, a mentionat Vanatoru.