Știința de viață și abordarea holistică, lucruri proprii viziunii agriculturii biodinamice
Ar trebui spus că Domeniul Bogdan, ca orice copil/prunc inocent, s-a născut din dragoste. Și, mai întâi, a gângurit, a învățat (cu greu) să meargă de-a bușilea, apoi, încet-încet, târâș-grăpiș, să meargă mai apoi în picioare, din când în când sprijinindu-de de colțul mesei – sau de picioarele scaunelor.
Domeniul Bogdan s-a născut din dragoste, putem spune, dar este și rodul unui vis. Acel vis n-a fost altăceva decât visul de a produce un vin excepțional, foarte bun și foarte curat.
PRINCIPIILE AGRICULTURII BIONAMICE
Bogdan Mihalcea, deținătorul Domeniului Bogdan, ne-a declarat că a ales să cultive toate viile pe care le are în posesie, conducându-se după principiile agriculturii biodinamice.
Aici intră, neîndoios, mai multe direcții care se întâlnesc: știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică, aceasta fiind – de altfel – și viziunea specialiștilor de la Domeniul Bogdan privind viitorul agriculturii către o hrană sănătoasă.
Domeniul Bogdan a scos, de altfel, și o mică broșură, în care încearcă să explice, cât mai pe înțelesul tuturor, principille agriculturii biodinamice.
CALITATEA REMARCABILĂ DE A ÎMBOGĂȚI SOLUL ?
Ea se intitulează : DE CE BIODINAMICA? – și are, pe prima pagină, un strugur auriu, simbolic, niște frunze de viță (în același registru!) și sigla (inspirată, de altfel) a Domeniului Bogdan.
Sigla de care vorbeam este păstrătoarea unei impecabile simetrii a liniilor și conține un B (de la Bogdan, firește), circumscris unui D majuscul (inițială de la Domeniul – sau, cine știe, poate chiar de la Dumnezeu ? , perfecțiunea absolută, la care tindem toți!).
Despre agricultura bidinamică ni se spune, în broșură, chiar pe prima pagină, ca ea garantează respectul maxim pentru Natură. Care rimează cu sloganul/headline-ul: Natura într-un pahar de vin.
Se mai adaugă că ea, agricultura biodinamică, are calitatea remarcabilă de a îmbogăți solul.
Ea promovează viața.
Aduce sănătate și stare de bine tuturor părților implicate: sol, plante, animale, oameni, mediu înconjurător.
Pentru simplu motiv că de toate trebuie să avem grijă simultan/concomitent.