130 de mii de fermieri rămași fără subvenții. De ce n-a mai plătit MADR

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Desi la momentul prezent fermierii au primit fonduri nerambursabile (de la statul roman sau fonduri europene) in valoare de 1,75 miliarde euro, inca mai raman 130 de mii de fermieri care nu si-au primit banii in cont, astfel se arata rezultatele din campaniile agricole de pana acum, publicate pe site-ul oficial de MADR.

„Eu din trei in trei ore stiu ce se intampla in Romania. Azi s-au calculat subventiile pentru 1.120 de fermieri, s-a dat o suma de 7,3 milioane euro. S-a ajuns la a se da la 732.414 fermieri suma de 744,91 milioane euro. Practic, mai avem pentru circa 130.000 fermieri ca sa dam toate platile, vorbesc de plata regulara, de restul de plata. Pana la aceasta data, cu suma pe care am dat-o ca fiind avans, ne apropiem de 1,750 miliarde euro pe care i-am dat fermierilor romani.

Graul inca nu a rasarit pe toate suprafetele din Romania. Suntem foarte atenti la factorii climatici, sa vedem cum evolueaza, cum se manifesta, pentru a sti ce sa facem. Iar fermierului poti sa-i porti grija doar sa-i dai banii, sa nu blochezi, sa dai acesti bani pentru ca-i merita, sunt drepturile lor”, a spus Daea in cadrul unei declaratii de saptamana trecuta.

Daea a oferit si un motiv pentru aceasta “piedica” in oferirea completa a subventiilor catre fermieri: exista in continuare anumiti beneficiari a caror eligibilitate nu este inca clara, iar de aceea sunt necesare mai multe verificari pentru ca, in final, sa le fie acordate subventiile (in cazul in care rezultatul va fi pozitiv, altfel banii vor ramane la minister).

„Este o procedura anume ce trebuie respectata de la Comisie. Pentru ca, daca nu respecti, iti ia banii inapoi, ori noi nu avem asemenea cazuri pana la aceasta data. Trebuie sa fim rigurosi, sa dam banii cum trebuie, dupa regulile pe care le-a impus Uniunea Europeana, pentru ca de acolo luam banii. Pentru ca suntem verificati, ne verifica experti de la Uniunea Europeana, sunt sisteme de control foarte exacte si trebuie sa le aplicam fara niciun fel de probleme. Sunt cazuri de fermieri ce sunt in anumite situatii de clarificare pentru luarea acestor subventii.
Le-am spus-o foarte clar si acesta este modul de lucru la institutiile din cadrul Ministerului Agriculturii, respectiv l-am stabilit la cele doua agentii care se ocupa de acest domeniu, ca mai bine intarziem o zi – doua sa clarificam lucrurile decat sa-l scoti pe fermier din calcul sau sa-i dai banii si apoi sa fii obligat sa-i iei banii, pe care ei i-au introdus in activitate. Suntem foarte atenti, foarte rigurosi din acest punct de vedere si se munceste foarte mult pentru realizarea acestui obiectiv”, a mai spus Petre Daea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: