Asipirinele luate fără consultarea medicului pot conduce la hemoragii
Nu cred ca, astazi, cuvantul aspirina este necunoscut vreunei persoane, orice persoana stie ca atunci cand are probleme “mai usoare” cu organismul o poate administra pentru a-si rezolva problema: o durere de cap, de stomac etc. Principala functie a medicamentului este de a fluidiza sângele. In acelasi timp, reduce cu mult sansele de apariție a cheagurilor la nivelul arterelor. Cu toate acestea, noi studii realizate de medici ar putea demonstra si multe dezavantaje.
De pilda, in timp ce aspirina fluidizeaza sangele, in acelasi timp, acesta si subțiaza sângele, motiv pentru care pot aparea hemoragii.
Dupa cum arata o meta analiza postata în luna decembrie a lui 2018 de către „European Heart Journal”, ideea conform careia o aspirina luata de catre persoanele care nu prezinta probleme de sanatate, in fiecare zi, ar conduce la scaderea riscului apariției bolilor cardiovasculare ESTE TOTAL GRESITA. Analiza a inclus 11 studii la care au participat 157.000 de persoane ce nu prezentau nici o afectiune aterosclerotică. Cercetatorii au concluzionat ca, desi scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, totodata, ea poate favoriza si aparitia hemoragiilor interne. In acelasi timp, s-a dovedit inclusiv ca nu exista nicio influenta reala a aspirinei în privinta scăderii ratei mortalității.
„ Această meta-analiză a 11 studii în care au fost incluse peste 157.000 de persoane fără istoric de boală aterosclerotică a demonstrat că aspirina nu a fost asociată cu o reducere a riscului de mortalitate de la niciuna dintre cauzele de deces pentru care s-au luat măsuri principale de prevenire. Lipsa de beneficii a fost evidentă chiar şi la diabetici şi la pacienţii cu risc cardiovascular crescut” , se scrie in analiza.
De aceea, pacientii care nu prezentau probleme de sanatate si consumau o aspirina in scop preventiv au avut cu 47% mai multe sângerări digestive majore și cu 33% mai multe sângerări intracraniene, avand reale sanse sa moara.
- Aspirina nu este tocmai cea mai buna solutie, cercetatorii demonstreaza
„Se spune că o aspirină pe zi ţine doctorul departe, însă nu este aşa. Aspirina luată de persoanele cu probleme cardiovasculare este un medicament foarte bun şi cu protecţie dovedită, dar doar în cazul pacienţilor cu risc crescut. Pe de altă parte, pentru persoanele sănătoase nu este indicată aspirina, pentru că această administrare chiar şi în doză mai mică de 75 de mg sau 100 mg este asociată cu un risc mai mare de complicaţii, cum ar fi sângerarea intestinală sau accidentul vascular cerebral hemoragic” , a explicat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, in urma publicitatii concluziilor studiilor.