Subvențiile din sectorul agricol au crescut!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Plafonul stabilit pana acum pentru sprijinul national oferit fermierilor va fi majorat intr-o proportie destul de mare, pentru a oferi sistemului de acordare a subventiilor o flexibilitate mai crescuta, precum si eficienta in aceeasi masura, mai ales pentru perioadele de criza, unde actiunile in sensul solutionarii trebuie sa fie cat mai rapide.

In Comisia Europeana a trecut un proiect de norme revizuite privind ajutoarele de stat in sectorul agricol, adica ajutoare de minimis, prin care se creste valoarea maxima pe care autoritatile nationale o pot folosi prin intermediul subventiilor, sub forma de sprijin pentru agricultori, chiar si in lipsa aprobarii prealabile a Comisiei.

Noua decizie le ofera, astfel, statelor membre o mai mare libertate, in sensul ca acuma pot creste sprijinul oferit fermierilor fara a afecta piata si, in acelasi timp, eliberand cateva probleme din sarcina autoritatilor nationale.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan a spus ca:

„propunerea comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflecta valoarea acestei forme de sprijin in perioadele de criza. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autoritatile nationale vor dispune de o mai mare flexibilitate si vor putea reactiona mai rapid si mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. In unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor in mod individual va creste cu 66 %. Noile norme vor continua sa insoteasca normele obisnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica in continuare”.

Valoarea maxima a sprijinelor financiare ce pot fi redirectionate catre fermeri pe o perioada de trei ani se va majora cu inca 5 mii de euro, respectiv pana la 20 000 de euro.  In acelasi timp, pentru a asigura siguranta sistemului de acordare a subventiilor, fiecare stat membru va avea un plafon maxim de majorare, peste care nu se va mai putea creste valoarea subventiilor.

Fiecare plafon national va fi stabilit la 1,25 % din productia agricola anuala a tarii pe aceeasi perioada de trei ani (o crestere fata de valoarea de 1 % prevazuta in normele actuale). Prin urmare, cresterea plafonului national este cu 25 % fata de cat era stabilit inainte.

In cazul in care un stat membru nu cheltuieste peste jumatate din pachetul national total adresat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate creste si mai mult ajutoarele de minimis pe ferma, pana la 25 000 de euro, iar plafonul national la 1,5 % din productia anuala. Asta inseamna o majorare cu 66 % a plafonului per fermier si o majorare cu jumatate a plafonului national.

Toate aceste prevederi vor incepe sa se aplice de la data de 14 martie si pot avea chiar si efecte retroactive in cazul subventiilor care indeplinesc toate conditiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: