Suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr va scădea în 2019

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Pentru fermierii din Europa de Vest a inceput perioada de insamantare a sfeclei de zahar, insa debutul culturii in acest an a fost mai prost decat anul trecut, raportandu-se o scadere a suprafetei insamantate pentru urmatoarea recolta, din cauza scaderii preturilor la aceste produse, in contextul scoaterii de catre UE a cotelor de productie comunitare.

La sfarsitul anului trecut, cotatiile futures la zaharul brut au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, din cauza pietei mondiale supra-aprovizionate. Tot ca o consecinta a acesteia, grupul german Suedzucker, cel mai important producator de zahar de pe continent, a inchis numeroase fabrici pana in 2020, motiv pentru care insamantarile s-ar putea sa scada si mai mult in anii urmatori, din cauza scaderii interesului pentru aceasta cultura.

Specialistii din domeniu vorbesc despre o reducere importanta a productiei UE in privinta acestei industrii. ceea ce va conduce la transformarea surplusului mondial de zahar intr-un deficit.

„Situatia negativa de pe piata provocata de eliminarea cotelor i-a fortat pe fermieri sa se adapteze”, a spus Timothe Masson, economist la Asociatia cultivatorilor de sfecla de zahar din Franta (CGB), care a precizaat si ca insamantarile cu sfecla de zahar in UE vor fi mai reduse in 2019 in comparatie cu anul trecut cu aproximativ 5%. 

Avand in vedere eficienta producatorilor, productia de zahar a blocului comunitar european va scadea pana la aproximativ 18 milioane tone in anul 2019/2020, e de parere Masson. Daca s-ar ajunge la acest numar, asta ar insemna in total o scadere de 3 milioane de tone fata de productia din 2017/18, primul sezon de dupa scoaterea cotelor.

Productia de zahar a UE va scadea si mai mult, cu 700 de mii de tone fata de ce am mentionat pana acum, in contextul atacurilor afidelor, care nu mai pot fi combatute cu pesticide, deoarece ele afecteaza stupul albinelor si modul lor natural de functionare, a mai spus Masson.

In Franta, tara cu cea mai mare productie de sfecla de zahar din Uniune, suprafata insamantata cu sfecla de zahar s-ar putea reduce cu 8% in raport cu 2018, argumenteaza Timothe Masson. In Germania, vremea nefavorabila afecteaza/amână insamantarea sfeclei de zahar, mare parte din fermieri mizand pe reintoarcerea vremii bune. Totodata, in Marea Britanie, suprafata insamantata cu sfecla de zahar pentru sezonul 2019/2020 s-ar putea sa scada cu 5%-10% in acest an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: