Paște fără miel anul acesta?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) a emis un comunicat prin care anunta ca e posibil ca preţul cărnii de miel sa creasca, in 2019, în apropierea Sărbătorilor Pascale, la 12-14 lei/kg în viu, in comparatie cu 9-12 lei/kg care este acum, valoarea fluctuand si in functie de regiunea din care este cumparat.

Conform ACEBOP, prețul cărnii de miel se va majora cu cativa lei, in urmatoarea perioada:

„Pe sectorul de ovine, preţul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram în viu va ajunge undeva aproape de Paşte. Astăzi, ne aflăm la 9 – 12 lei pe kilogram în viu în funcţie de zonă. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul că se continuă exportul de animale vii, iar abatorizarea a scăzut cu aproximativ 32,8%. Vindem în continuare materie primă fără să ne gândim că am câştiga mai bine vânzând produse cu valoare adăugată. La ora actuală avem contracte cu Libia, urmează Iordania şi Iran”, a spus preşedintele ACEBOP, Mary Pană.

Dupa cum arata informatiile de la Institutul Național de Statistică (INS), în 2017, tara noastra a ocupat locul 4 dintre statelor membre din UE, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, la efectivele de ovine şi caprine deţinute, inregistrand in total 11,485 milioane de capete.

Un caz particular a avut loc numai in 2010, moment in care efectivele mentionate s-au majorat an de an, pana in 2017,  cand se raportasera 36,6% mai multe oi şi capre in comparatie cu 2006.

„Pentru bovinele noastre avem pieţe în aşteptare şi în derulare. Libia este o piaţa în derulare, aşteptăm Iordania, Irak, Iran. Avem fermieri în România cu bovine de peste 500 de kilograme care aşteaptă de o zi pe alta aceste contracte. Fermierii, crescători de bovine din România, se plâng mai ales de politica Uniunii Europene în acest domeniu, nu de politica românească, pentru că pe plan naţional noi suntem foarte mici jucători.

La ora actuală, acordul cu Iran este semnat, deci Tracian Beef, membru ACEBOP, a semnat deja acordul cu Iran. Mulţumim Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Agriculturii şi ambasadelor. În schimb, Turcia nu este o prioritate în acest moment pentru noi pentru că preţurile sunt foarte mici.”, a declarat preşedintele ACEBOP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: