Anumite alimente vor fi interzise în UE, până în 2021
Acizii graşi trans nesaturaţi sunt unii dintre tipurile de grăsimi folosite cel mai des pe piaţa alimentară, procesate industrial, cu scopul de a creste valabilitatea produselor. Desgiur ca, fiind alimente procesate, ele pot influenta negativ functionarea corecta a organismului.
Mai mult de 50.000 de decese au loc in fiecare an pe continentul nostru, in special cauzate de consumul de grăsimi nocive. In acest context, Comisia Europeană a decis de curand să restrictioneze posibilitatea de a folosi cantitatea de acizi graşi nesaturaţi, până în 2021, cu aplicabilitate generala pentru toate statele participante.
In afara de prăjituri sau produse de patiserie, sunt incluse in aceasta categortie şi mezelurile sau produsele de tip fast food, prăjite, de cele mai multe ori, în ulei refolosit. Astfel de practici vor fi prohibite în cei 2 ani succesiv, pentru acelea care contin peste 2% grăsimi nesaturate.
Margarina, biscuiţi, prăjituri, produse de patiserie, popcorn pentru microunde, supă la plic şi, in special, mezeluri sau produse fast food. Majoritatea alimentelor de azi au acizi graşi trans nesaturaţi in compunerea lor de 10 la sută. Publicul larg (consumatorii) nu au idee cat de nocive sunt ele pentru corpul nostru,
Obezitate, diabet zaharat sau cancer – si acestea sunt numai unele dintre afectiuni la care pot conduce astfel de produse, din cauza lor mor in fiecare an zeci de mii de persoane din UE.
Regulamentul adoptat de Comisie are ca scop reducere acestor cantitati in utilizare de pana la 2%.
Producatorii care nu se vor supune noi legislatii, până la 1 aprilie 2021, vor avea produsele scoase de pe rafturi/prohibiti din a comercializa respectivele alimente, dupa cum a precizat Comisia Europeană.