1,4 mil. de ha irigate

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

In acest moment au fost pornite, la cerere, statiile de pompare din judetele Tulcea – Amenjarea Isaccea, Galati – Amenajarea Campia Covurlui, Vaslui – Amenajarea Albita Falciu, Botosani-Amenajarea Curtesti, care cuprinde in totalitate in jur de 700 de hectare.

Suprafata contractata pentru irigatii trece in acest moment de 762.223 hectare, in 22 de judete, dar Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este si-a propus ca in acest an sa ofere apa pentru culturi la mai mult de 1,4 milioane hectare, dupa cum ne spune directorul general al agentiei, Florin Barbu.

„Actiunea de contractare se afla in plina desfasurare. Pana la aceasta data avem 641 de contracte incheiate, insumand o suprafata de 762.223,4 hectare, in 22 de judete, dar suntem pregatiti pentru 1,4 milioane hectare. Cele mai importante sunt Ialomita, Calarasi, Braila, Giurgiu, Olt si Dolj, practic toata zona de Dunare. Celelalte mai mici sunt in Vaslui, Botosani, Covasna si Tulcea. De regula, contractele sunt pe culturi mari, grau, porumb, floarea soarelui, dar si la rapita. Avem, de asemenea, 100.000 de hectare contractate pe legumicultura”, a precizat Barbu.

Anul acesta, campania de irigatii a inceput la 14 martie, odata cu punerea in functiune a SPA Isaccea, din cadrul Amenajarii Isaccea din judetul Tulcea.

„In anii precedenti incepeam campania in 15 aprilie – 15 mai, in functie de cum ploua in primavara, dar anul acesta fiind mai secetoasa am bagat apa pe canale din 14 martie. Si in acest an apa este gratuita pe canale, este al treilea an, iar fermierii o iau si o duc la cultura”, a declarat directorul general al ANIF.

Judetele urmatoare au statiile de pompare in functiune: Tulcea – Amenjarea Isaccea, Galati – Amenajarea Campia Covurlui, Vaslui – Amenajarea Albita Falciu, Botosani-Amenajarea Curtesti, totalizand aproximativ 700 de hectare.

“In plus, in judetul Dolj, au fost umpluti, la cerere, 52 de kilometri de canal din cadrul Amenajarii Nedeia, insa ulterior umplerii fermierii din zona au decis ca irigatiile sa inceapa de la 1 mai”, a adaugat seful ANIF.

Mai mult decat atat, cu referire la Programul National de Irigatii, din cele 98 amenajari de irigatii care se afla in PNI, 47 dintre acestea sunt in procesul de reabilitare, restul amenajarilor – de dimensiuni mai mici se afla inca in etapa de proiectare si vor fi executate in intervalul octombrie-noiembrie anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: