Afacerea cu lâna oilor: cea mai profitabilă din agricultura românească

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Lâna, odată cu subvențiile oferite de la stat și creșterea prețului pentru aceasta, este printre cele mai profitabile afaceri din agricultură la momentul actual. Căutați pe orice site și veți găsi același tip de afacere enumerată în topul celor profitabile. Cifrele centrelor de colectare demonstrează că aceste venituri provin de cele mai multe ori din colectarea și valorificarea lânii de oaie. În județul Sibiu, informațiile financiare transmit că acest gen de afaceri este evaluat, la nivel local, la peste 28 de milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro pe an.

Haideți să vedem și puțin contextul economic. Fermierii s-au reprofilat pe comercializarea lânei, deoarece brânza are acum un preț mai mic, mieii nu mai ajung la export ca înainte, subvențiile sunt mici, iar tunsul unei oi costă mai mult decât lâna.

”Mai bine îi dai foc, decât să te apuci să cauți pe cineva să o cumpere”, este sintagma pe care o auzi cel mai des de la aceștia.

În regiunea Sibiu, în ciuda celorlalte zone de colectare, există 14 societăți și o întreprindere individuală, care au acest obiect de activitate, iar profitul nu e deloc mic – 28 de milioane de lei pe an,

Centrul de colectare a lânii Tolga SRL are o mică istorie și are ca patron un cetățean turc, Erdogan Ergun Akavci. El susține că ei primesc minim 3 lei pe kilogramul de lână.

”Dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna. Până acum am avut obiect de activitate doar colectarea și vinderea lânii, dar acum încep să mai fac și altceva. Ne pregătim să facem activități de logistică, să transportăm oi în străinătate, pentru că doar cu centrul de colectare lucrurile nu funcționează. Trebuie să fac și altceva, dacă vreau să rămân în picioare”, este de părere Erdogan Ergun Akavci.

Îi aduce întreprinderea afaceri de 4,2 milioane de lei, cel puțin în 2018. În 1999 a investit 200.000 de euro și a înființat atunci cel mai modern centru de colectare al lânii din zona Ardealului. Capacitatea de preluare s-a ridicat la 10.000 de tone pe sezon, iar exportul are loc mai mult în țara sa natală. Oierii sunt plătiți în funcție de calitatea lânii, de la 1 leu pe kilogram până la 5-6 lei pe kilogram, pentru lâna oilor din rasa Merinos.

La noi în țară se realizează în fiecare an 23.000 de tone de lână care este comercializată pentru câteva centre de colectare. Ei afirmă că lâna trebuie exportată, pentru că la noi în țară nu are cine să o prelucreze.

Cu toate acestea, este foarte greu să reziști împotriva celor din Occident:

”Pe noi nu ne ajută nimeni. Ciobanul primește subvenție și pe oaie și pe lână, noi nu primim nimic. Au promis spălătorii, dar n-au făcut nimic”, declară un profesionist. O bună parte din cele 23.000 de tone se colectează din Sibiu.

România deține are mai mult de 13 milioane de capete de ovine, dar românii nu prea mănâncă carne de oaie.

Numărul de ovine din România se situează undeva la 13,7 milioane de capete. Mai mult de 4 mii de tone de carne de oaie sunt produse în România, dar în medie, un român consumă cam 2,6 kg de carne de miel sau oaie pe an. Cam puțin, având în vedere restul statelor membre. Consumul de brânză de oaie este ceva mai mare, 5 kilograme, în medie pentru fiecare român. Brânza este cea mai proastă afacere, abia dacă se câștiga ceva din ea, fermierii fiind obligați să o vândă prin comisionarii, ceea ce le reduce venitul enorm. De la producător kilogramul de brânză este achiziționat cu 12 până la 14 lei, la cel care le comercializează efectiv, iar marfa poate ajunge și la 25 de lei kilogramul.

Centrele de colectare a lânii din județul Sibiu și cifra lor de afaceri acum 2 ani:

  • Wollsib Poiana Sibiului. Cifră de afaceri – 4,2 milioane de lei
  • Eurobusiness 83. Cifră de afaceri – 2,7 milioane de lei
  • Euro Akel Apoldu de Sus. Cifră de afaceri – 3,4 milioane de lei
  • Euro Gaye Impex Apoldu de Sus. Cifră de afaceri – 4 milioane de lei
  • Toma Plus STS Tilișca. Cifră de afaceri – 485.000 lei
  • Atos Com din Apoldu de Sus. Cifră de afaceri – 1,5 milioane de lei
  • El paso Apoldu de Sus. Cifră de afaceri – 734.000 lei
  • Bancom Grup. Cifră de afaceri – 1,87 milioane lei
  • Ayntap Dobârca – 3,8 milioane de lei
  • Bancom Grup – 1,8 milioane de lei
  • Total TDC – 4,9 milioane de lei
  • Wooltext 2000. Cifră de afaceri – 320.000 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: