Seceta a afectat grav cramele românești

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Arșița a făcut pagube colosale podgoriilor românești, dovadă că în cazul unora dintre crame producția va scădea și cu 30%, în comparație cu cea de anul trecut. 

  • Ce se întâmplă în acest caz?

În Dealu Mare, unde există cea mai mare producție de vin din țară, culesul a debutat abia acum 2 săptămâni. Anul trecut – grindină, anul acesta –  ssecetă.

„Producția de anul acesta este mai mică decât producțiile medii din Dealu Mare. Estimăm undeva în jur de 25-30 la sută mai puțin decât o producție normală”, a spus Aurelia Vișinescu, proprietar cramă.

Aceleași cazuri există și în Dobrogea, dar și în Moldova, unde se vorbește de producții de struguri mai mici și cu 30%, față de 2019.

„Anul ăsta o problemă foarte mare a fost lipsa precipitațiilor, multe parcele au suferit de lipsa ploii. Se impune, poate, începerea unor proiecte de înființare de sisteme de irigații în plantațiile viticole, inclusiv pe deal, pentru că seceta se acutizează de la an la an”, a spus Mihai Baniță, vinificator cramă.

  • Ceva bun din asta?

Există, însă, și o parte bună: fără atâta apă și cu prea mult soare strugurii devin mai dulci și mai aromați, adică mai mult zahăr și o concentrație de alcool mai ridicată. Vinul roșu va ieși bine – deci.

„Vinurile ar trebui să fie mai concentrate, mai expresive, mai profunde, am putea spune, cu mai multă amplitudine. Clar un an care va fi, acolo, în calendarul enologic, un an particular”, a spus Bogdan Costăchescu, vinificator cramă.

  • Seceta a distrus viile din nordul țării

Seceta a distrus în jur de 1/3 din ogoarele din Botoșani. 100 de mii de hectare de culturi de porumb, floarea soarelui și lucernă au fost afectate grav.

11.000 de fermieri din județul Botoșani au cerut despăgubiri de la guvern, dar situația actuală cam complică situația. Pentru culturile de primăvară calamitate, agricultorii vor avea cam 700 și 1.000 de lei/ hectar. Pentru cele de toamnă nu s-a făcut încă un calcul exact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: