România și UE au nevoie de măsuri pentru susținerea pieței cărnii de porc
În urmă cu cam 14 zile, o carcasă de clasă S era cu aproximativ 7 euro mai mare în Ungaria față de România, ceea ce desigur îi făceau să se plânge de prețutrile ridicate. În privința comercializării cărnii de porc, pe plan național și internațional, au fost foarte grav afectate, iar costul cu materia primă s-ar fi redus important, mai ales mâncarea cu care sunt hrănite animalele – aceste lucruri au fost transmise de presa maghiară.
Astfel, Zsolt Feldman, secretar de stat în Ministerului maghiar al Agriculturii şi Dezvoltării, a transmis că au fost afectați producătorii și procesatorii.
Pentru a rezolva problemele acestea, au fost luate măsuri rapide la nivelul blocului comunitar (UE27) pentru a remedia situația actuală a cărnii de porc, au anunțat luni, 25 ianuarie 2021, 13 state membre UE, inclusiv Ungaria, în cadrul videoconferinței miniștrilor Agriculturii din UE, transmite MTI.
Ministerul care se ocupă în Ungaria de activitatea din domeniu a încercat să ajute financiar respectivii producători, dar prețurile cărnii de porc sunt prea scăzute, ceea ce determină o cădere stil domino a producătorilor. Așa s-a cerut ajutorul Comisiei Europene (CE) să acționeze imediat.
Din nefericire , situația e deocamdată numai monitorizată, cel puțin privind sectorul de creștere a suinelor și nu există dorințe de a sprijini acest domeniu, a mai menționat Feldman.
- Pandemia de COVID-19 a influențat negativ prețurile la carne la producători
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), într-o declarație pentru ZF de la debutul lui ianuarie, menționa că nu numai epidemia de pestă porcină africană (PPA), ci şi pandemia de COVID-19 a lovit cu putere producătorii de carne de porc, preţurile fiind foarte scăzute pentru producători.
„Acum consumul a scăzut, preţurile la lapte şi la carne sunt foarte mici, la pierderi nu ne mai gândim, despre majorări de salarii nu putem vorbi în următorul an, am făcut restructurări de personal, am redus bugetul pentru investiţii, noi, firmele româneşti, am rămas fără bani. HoReCa reprezenta 20% din vânzările noastre”, a declarat Minea, și el întreprinzător în sectorul cărnii.
Acesta a mai menționat că România are puterea propriu-zis să sprijine jumătate din necesarul de carne de porc din Europa, dar ar trebui mai întîi să scape de PPA, pentru ca abatoarele şi fabricile locale să funcționeze la capacitate maximă.
„Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România, am putea hrăni România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. (…) Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării”, spunea Sorin Minea.
În cazul ultimul an pentru care există statistici (2019), România a crescut 3,9 milioane de porci, dar numai 289.000 de tone de carne a provenit din porci născuţi şi crescuţi în România, conform informațiilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).